La Vanguardia (Català)

Espanya evita noves polèmiques sobre el futur de Gibraltar

La posició de l’Executiu central es veu reforçada gràcies a l’explícit suport de la UE

-

“Keep calm”. Abans que res molta calma. Després de les bravates, especialme­nt procedents del costat britànic al llarg d’aquesta setmana, aquesta és la consigna del Govern espanyol a l’hora d’abordar la situació en la qual queda Gibraltar després de l’activació del Brexit.

L’oblit de la primera ministra britànica a l’hora d’esmentar Gibraltar a la seva carta d’activació de l’article 50 dels tractats per abandonar la Unió, així com el posterior suport de la Unió Europea –que ha admès en la seva posició oficial de negociació la demanda d’Espanya que qualsevol acord que a què s’arribi amb el Regne Unit no serà d’aplicació a Gibraltar, tret que així ho acordin en negociació bilateral el Regne Unit i Espanya– situa el Govern espanyol en una posició de força.

Una vegada aconseguid­a aquesta posició, l’Executiu central, segons va assegurar el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, es prendrà “amb calma i tranquil·litat” tot el que tingui a veure amb Gibraltar. Aquesta és una de les raons per les quals ahir el Govern espanyol no va voler alimentar el malestar amb el Regne Unit en aquest contenciós.

Això no impedeix que el Govern central exhibeixi la seva satisfacci­ó perquè les orientacio­ns generals per a la negociació redactades pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, inclouen aquell paràgraf sobre Gibraltar en línia amb les tesis espanyoles. “Un escolta moltes coses, nosaltres ens mantenim amb calma, tranquils”, va dir Méndez de Vigo.

El Govern espanyol veu les coses ben clares. “Al final del termini de dos anys per negociar la sortida del Regne Unit, aquest país i els territoris que en depenen, com Gibraltar, seran fora de la Unió Europea, i per tant no li seran aplicables les normes del dret comunitari”. Després, va explicar, tot el que tingui a veure amb Gibraltar “haurà de ser resolt pels governs britànics i espanyol”.

“La Unió tampoc no té res a veure amb altres debats posteriors que són només debats entre el Regne Unit i Espanya”.

Méndez de Vigo va voler deixar clar que al Govern espanyol el “preocupa” l’efecte del Brexit sobre els “drets dels ciutadans d’un costat i de l’altre del Penyal” i que es mirarà per tenir-los en compte combinant les seves necessitat­s amb la “sòlida posició jurídica” que Espanya manté respecte del contenciós amb el Regne Unit a compte de Gibraltar.

La posició discreta espanyola es posarà en evidència aquesta setmana que ve en la cimera dels països del sud d’Europa que se celebrarà a Madrid i en la qual no està previst que la qüestió de Gibraltar sigui tractada. Així ho va confirmar el mateix president francès, François Hollande, un dels participan­ts en la reunió, que va assegurar que no seria adequat abordar aquest tema en la reunió. Europa tampoc no està interessad­a a convertir el contenciós gibraltare­ny en un dels elements de pressió de la negociació del Brexit.

La moderació dels països del continent no ha evitat, no obstant això, que aquesta setmana alguns representa­nts polítics de la Gran Bretanya, atiats per la premsa sensaciona­lista, hagin convertit la causa de Gibraltar en una qüestió visceral.

Espanya, pel tractat d’Utrecht del 1713, va cedir a la corona britànica la ciutat i el castell de Gibraltar, junt amb el seu port, defensa i fortalesa; no així l’istme, on s’assenta l’aeroport i que es troba ocupat il·legalment pels anglesos des del segle XIX. Espanya al·lega així mateix que el Regne Unit no té sobirania sobre les aigües que envolten el Penyal, ja que no les va cedir expressame­nt al tractat d’Utrecht.

Méndez de Vigo subratlla l’objectiu de defensar els drets dels ciutadans d’un costat i de l’altre de la reixa

 ?? JORGE GUERRERO / AFP ?? Cues de turismes a l’entrada de Gibraltar en una imatge d’ahir al matí
JORGE GUERRERO / AFP Cues de turismes a l’entrada de Gibraltar en una imatge d’ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain