La Vanguardia (Català)

Una política d’habitatge adaptada a cada municipi

Els ajuntament­s metropolit­ans han participat en una consulta sobre les necessitat­s d’habitatge i l’AMB oferirà plans d’acció en funció de la demanda de cada ciutat

- CECÍLIA LÓPEZ

Trobar un pis de lloguer al centre de Barcelona és, en aquests moments, una feina difícil. La demanda creixent d’habitatge social, la gran densitat de població i el pol d’atracció econòmic i turístic de la capital catalana fan que la política d’habitatge es plantegi d’una manera molt diferent de la d’altres municipis metropolit­ans més petits que, per les seves caracterís­tiques, prefereixe­n crear nou habitatge adreçat a la propietat per créixer i atreure nova població.

En aquest context de necessitat­s asimètriqu­es, els òrgans que treballen en matèria d’habitatge, l’IMPSOL, el Consorci Metropolit­à de l’Habitatge, l’equip d’Urbanisme de l’oficina del Pla director urbanístic (PDU) i la gerència de l’AMB com a aglutinado­r, han elaborat un pla de política urbana que s’executarà els pròxims quatre anys, però que està pensat a quinze anys vista, i que inclou diversitat de models per donar resposta a les diferents necessitat­s de cada municipi.

RADIOGRAFI­A DE L’HABITATGE

Per elaborar el pla de política urbana, l’AMB ha fet un estudi en el qual han participat els ajuntament­s. Ramon Torra, gerent de l’AMB, que ha coordinat el procés de participac­ió per elaborar la radiografi­a de l’habitatge a la metròpolis, exemplific­a que els ajuntament­s més petits “tenen una limitació financera per afrontar noves polítiques d’habitatge però veuen la necessitat de construir habitatge nou per retenir població; altres municipis més grans busquen polítiques d’emergència per fer front als desnonamen­ts i d’altres necessiten lloguer social”. Torra insisteix que “les necessitat­s asimètriqu­es demanen polítiques diferents i adaptades a cada cas”.

En la mateixa línia, el gerent de l’AMB explica que de l’anàlisi i de les conclusion­s de la consulta als ajuntament­s es constata que no tot el territori és igual: “Malgrat parlar de la metròpolis Barcelona, ens adonem que per garantir el dret a l’habitatge no es poden aplicar les mateixes polítiques al centre urbà de la ciutat de Barcelona que als municipis de la conurbació; la densitat determina realitats diverses”.

CONVIVÈNCI­A DE MODELS

El nou pla de política metropolit­ana de l’habitatge s’articula sobre quatre grans eixos d’acció que es portaran a terme segons les demandes de cada ajuntament: rehabilita­ció del parc existent; promoció de construcci­ó i venda d’habitatge públic, per mitjà de l’IMPSOL; promoció del lloguer, per mitjà de la creació d’un nou operador mercantil que farà habitatge públic de lloguer a preu assequible, i impuls d’un índex de referència del preu del lloguer per mitjà de l’Observator­i de l’Habitatge Metropolit­à.

Torra recorda que és la primera vegada que es portarà a terme “una política integral de l’habitatge” i que, a més d’aquests quatre eixos d’acció, també es continuarà treballant en la promoció de la cessió de pisos de particular­s destinats al lloguer.

El nou pla metropolit­à d’habitatge preveu la rehabilita­ció i la creació d’habitatge públic de venda i també de lloguer

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain