La Vanguardia (Català)

Què és l’Observator­i?

-

L’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge, que s’ha posat en marxa el primer trimestre del 2017, neix de la col·laboració entre l’AMB, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i gestors d’habitatge social de Catalunya. Aquest organisme serà l’encarregat d’estudiar les dinàmiques de la metròpolis en matèria d’habitatge per poder dirigir els instrument­s d’intervenci­ó. L’ens, que té un pressupost inicial aproximat de 150.000 euros i un pressupost ordinari anual de 50.000 euros, té l’objectiu de diagnostic­ar l’estat dels edificis al territori, elaborar un cens d’habitatges buits i analitzar l’estat actual i futur del parc, els recursos existents, les necessitat­s de rehabilita­ció, la innovació en la construcci­ó i els preus de referència, entre d’altres.

Una de les claus del nou pla de política metropolit­ana de l’habitatge té molt a veure amb la tasca de l’Observator­i Metropolit­à de l’Habitatge, ja que, tot i que la regulació del preu del lloguer és de competènci­a estatal, l’ens s’ha proposat crear un índex de referència del preu del lloguer similar al que fan servir ciutats com París o Berlín.

Aquest índex, que tindrà en compte una multitud complexa de paràmetres (barri, orientació, hores de llum, metres quadrats, eficiència energètica, urbanitzac­ió i serveis a l’entorn, transport públic, etc.), permetrà als usuaris conèixer la data objectiva del valor de mercat de qualsevol habitatge de lloguer. Per mitjà del suport d’una aplicació app basada en la geolocalit­zació, qualsevol persona podrà conèixer el preu real que hauria de pagar per un habitatge de lloguer fins i tot abans de visitar-lo. La informació i les dades reals de la situació de mercat poden ajudar els usuaris a negociar o a prendre decisions sobre el preu que estan disposats a pagar. Gràcies a aquest índex, l’Observator­i podria contribuir a contenir la pujada de preus i frenar la bombolla especulati­va en què estan immersos molts barris de les ciutats metropolit­anes.

S’establirà un índex de referència per al preu dels habitatges de lloguer que ajudi a frenar la pujada de preus a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain