La Vanguardia (Català)

Temps de terratrèmo­ls

Els Reis tanquen el viatge d’Estat al Japó a la regió de Shizuoka

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Fa quatre-cents anys, un petit rellotge de taula amb una sola agulla va viatjar des d’Espanya fins al Japó com a regal de Felip III al shogun Tokugawa, com a agraïment pel rescat de la tripulació del galió San Francisco, que, en la seva ruta entre les Filipines i Mèxic, va naufragar davant les costes nipones. La peça, que els japonesos guarden com una relíquia, va sortir ahir del santuari on es custodia, prop de la muntanya Fuji, per servir de símbol de l’amistat entre el Japó i Espanya i figurar, a la foto amb els Reis i els emperadors, com a cloenda de la visita d’Estat que els va dur fins a la ciutat de Shizuoka.

El rellotge, una filigrana de coure d’uns vint centímetre­s d’alçària, que l’emperador Akihito va observar amb gran deteniment, també va cridar l’atenció de Felip VI, consideran­t, a més, la seva condició de descendent de Felip III i també de Felip II, que va ser qui, el 1581, va manar construir la peça a un rellotger de Flandes.

La contemplac­ió del rellotge va ser tot un bàlsam després de la visita que els Reis, acompanyat­s pels emperadors, van fer al centre de prevenció de desastres naturals de Shizuoka, que es va crear per pal·liar els efectes de l’anomenat terratrèmo­l de Tokai, com es coneix el moviment sísmic que castiga la regió cada 100 o 150 anys. L’últim gran terratrèmo­l es va produir el 1854, motiu pel qual des de fa alguns anys s’està preparant la població per minimitzar els efectes del sisme que s’espera en qualsevol moment. El responsabl­e del centre va explicar als Reis que es calcula que el desastre causarà més de 5.000 morts i uns 200.000 ferits. Tot i que el Tokai no es pot predir de manera exacta, el Govern japonès ha instal·lat sensors en aigües profundes que en detectarie­n els indicis i permetrien, almenys, que bona part de la població es pogués refugiar en zones obertes. Potser per la impressió de l’explicació rebuda, el Rei va optar per no provar un simulador en què, assegut en un seient tipus automòbil de competició i davant d’una pantalla on es reprodueix el saló d’una casa, es poden experiment­ar els efectes d’un sisme. Segons la intensitat a què es programi, el seient es desplaça per una plataforma mentre a la pantalla es destrossen més o menys objectes.

L’emperador semblava molt orgullós de poder mostrar al Rei que el Japó no pot impedir els terratrèmo­ls, però sí pal·liar-ne els efectes, encara que Felip i Letícia van quedar esglaiats per l’evidència que en qualsevol moment es pot produir la tragèdia que, en qualsevol cas, costarà vides humanes.

Els Reis i els emperadors van arribar al Japó real, el dels terratrèmo­ls, els temples xintoistes i la muntanya Fuji, a bord d’un tren bala. Quan van concloure la visita, Felip i Letícia van emprendre el viatge de tornada a Madrid des de l’aeroport de Shizuoka. L’emperador Akihito, una vegada va acomiadar els seus convidats a les portes del temple Sengen Jinja, que acabaven de visitar, va tornar enrere per resar en la solitud.

PREVENCIÓ Felip i Letícia coneixen les mesures per pal·liar els efectes del gran sisme que s’espera

SÍMBOL Els emperadors presumeixe­n del rellotge que Felip III va regalar al shogun Tokugawa el 1611

 ?? AP ?? Els Reis i els emperadors del Japó observen el rellotge que Felip III va regalar al shogun Tokugawa el 1611
AP Els Reis i els emperadors del Japó observen el rellotge que Felip III va regalar al shogun Tokugawa el 1611
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain