La Vanguardia (Català)

Més facilitats per a les parelles estables

La Generalita­t crea el Registre de parelles estables de Catalunya, que facilita el compliment dels criteris per accedir a la pensió de viduïtat

-

La Sandra i en Jordi tenen 27 i 37 anys. Són veïns de Prats de Lluçanès i acaben de ser pares de l’Aleix, però no estan casats. El passat dilluns es van convertir en els primers inscrits al Registre de parelles estables de Catalunya. La inscripció és gratuïta i la van fer presencial­ment, a la seu central del Departamen­t de Justícia, a Barcelona. La inscripció en aquest registre és un dels requisits perquè les parelles estables (o de fet), tinguin dret a la pensió de viduïtat, encara que no estiguin casades.

Per cobrar la pensió, la Llei espanyola de la Seguretat Social estableix dues condicions a qui envidua: que acrediti un mínim de cinc anys de convivènci­a en parella, i que en el moment de la defunció faci almenys dos anys de la inscripció en un registre de parelles estables. Si la parella no s’ha inscrit al registre, la Seguretat Social li denegarà la pensió de viduïtat. Fins ara, l’única possibilit­at per poder cobrar-la era constituir-se com a parella estable davant de notari.

Amb la creació del Registre de parelles estables de Catalunya, el Departamen­t de Justícia assegura que tots els ciutadans tenen accés a un registre de parelles estables, amb independèn­cia del seu lloc de residència. Fins ara, en canvi, els únics

La inscripció en el Registre és gratuïta i es pot fer de manera presencial o telemàtica

registres eren d’abast municipal i només n’havien creat un nombre reduït d’ajuntament­s.

El Registre de parelles estables de Catalunya neix amb la intenció de concentrar la informació sobre parelles de fet. A banda de les persones que s’hi inscriguin directamen­t, el Registre també podrà incorporar la informació sobre les parelles inscrites als registres municipals i les constituïd­es davant de notari. L’existència d’aquest registre dificulta el frau i facilita l’obtenció dels certificat­s.

COM I ON REGISTRAR-SE

La inscripció és gratuïta. El formulari per a la sol·licitud presencial es pot descarrega­r per Internet. La documentac­ió es pot presentar a la seu central del Departamen­t de Justícia o a les delegacion­s territoria­ls de Justícia a Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb cita prèvia. La inscripció també es pot tramitar telemàtica­ment sempre que es disposi de signatura electrònic­a reconeguda.

 ??  ??
 ??  ?? PRIMERA PARELLA. La Sandra i en Jordi, veïns de Prats de Lluçanès, són els primers inscrits en el Registre
PRIMERA PARELLA. La Sandra i en Jordi, veïns de Prats de Lluçanès, són els primers inscrits en el Registre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain