La Vanguardia (Català)

L’enuig dels valencians

-

Cada any, quan el Govern espanyol presenta els pressupost­os generals de l’Estat (PGE), es repeteix un ritual. Després de presentar les grans xifres del pressupost, el Govern central fa conèixer el desglossam­ent territoria­l de les inversions. Una classifica­ció de més a menys, acompanyad­a per les xifres de l’any anterior. Començen aleshores les protestes i les lamentacio­ns de les autonomies que se senten menys beneficiad­es o més mal tractades.

L’enuig és especialme­nt agut aquest any a la Comunitat Valenciana, que registra la disminució d’inversió més forta en termes percentual­s (un 33,8% menys), juntament amb Andalusia (un 36% menys). Una disminució brusca. Aquestes dades han causat commoció a València, on han motivat una resolució de protesta de les Corts Valenciane­s, també votada pel Partit Popular, avui a l’oposició. Els valencians se senten desatesos pel Govern central. Se senten maltractat­s. Constaten retards notables i omissions significat­ives a les obres del corredor mediterran­i, que tothom diu que defensa. L’adequació del tram Castelló-Tarragona a ample de via internacio­nal encara està en estudi.

La definició del corredor des d’Alacant fins a Múrcia, Almeria, Granada, Màlaga i Algesires és als llimbs, mentre avancen els projectes per a l’eix AlgesiresM­adrid-Saragossa-Barcelona-frontera (conceptuat per l’Estat com el corredor mediterran­i bis). Dorm, també, la desitjada connexió ferroviàri­a entre els ports de València i Bilbao a través de Terol i Saragossa. No hi ha finançamen­t estatal per al transport públic de l’àrea metropolit­ana de València (que sí que tenen, des de fa molts anys, les àrees metropolit­anes de Madrid i Barcelona). I res no se sap encara del nou model de finançamen­t autonòmic, en el qual València se sent especialme­nt perjudicad­a.

No hi ha pluja de milions per a Catalunya, desafortun­ada expressió que ha quedat desmentida pel projecte pressupost­ari de l’any 2017. La qüestió de fons de Catalunya no es resoldrà amb un talonari. No és el moment de baralles i querelles entre valencians i catalans per les inversions de l’Estat. Al contrari, és el moment de la cooperació i de la comprensió mútua. Per això és necessari reconèixer des de Barcelona que els valencians tenen motius per a l’enuig. Des de Catalunya cal defensar el corredor mediterran­i i cal donar suport a les justes reivindica­cions dels valencians en la perspectiv­a d’una Espanya més justa i equilibrad­a, menys obsessivam­ent radial, i amb més pes i protagonis­me de l’economia productiva de l’arc mediterran­i. Una vegada més, convenen els llums llargs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain