La Vanguardia (Català)

Un precedent: el Sis d’Octubre

- Juan-José López Burniol

La història no es repeteix. És un error buscar en el passat la resposta als problemes presents. Però, malgrat tot, la història –memòria col·lectiva– té el valor d’un precedent que ajuda a entendre el que passa i suggereix pautes d’acció.

Corria el 4 de març del 1934. Una moció de censura de la CEDA va fer caure el Govern Samper a causa –entre d’altres factors– de la seva política conciliado­ra amb Catalunya. El va succeir un govern radical presidit per Lerroux, en el qual hi van entrar –aquesta va ser la notícia– tres ministres de la CEDA, partit democristi­à amb un fort component reaccionar­i. Amb aquest fet n’hi va haver prou perquè el PSOE –autoerigit llavors com a dipositari de les essències republican­es i amb una forta deriva revolucion­ària– declarés la vaga general. El dia 5, la vaga paralitzà Barcelona, encara que la CNT no la va secundar. La tarda del 6, Joan Lluhí i Vallescà va visitar Manuel Azaña –de pas per Barcelona per assistir a l’enterramen­t de Jaume Carner– per dir-li que el president Companys proclamari­a l’Estat català a causa de les pressions que rebia. Azaña li respongué que sempre s’havia oposat a una República federal i que, per tant, no s’hi adheriria; i va afegir que un fet així seria vist com separatist­a a la resta d’Espanya.

Al capvespre del mateix dia 6 d’octubre, el president Companys va proclamar l’Estat català dins de la República Federal Espanyola i va oferir Barcelona com seu d’un govern republicà alternatiu. Tot seguit, va tenir lloc una manifestac­ió a la plaça Sant Jaume, però els carrers van quedar deserts, a diferència del 14 d’abril del 1931, quan la multitud els va omplir, alegre i confiada, després de la proclama republican­a de Macià. S’ha de destacar a més que el president Companys va ordenar al conseller Dencàs arriar la bandera estelada del Palau de Governació i hissar la quadribarr­ada, per deixar clar que no es tractava d’una revolta separatist­a. Fet això, va instar el general Batet –cap de la Divisió Militar de Catalunya– a posar-se a les seves ordres. La resposta de Batet va ser enviar a la plaça Sant Jaume una bateria de muntanya i una companyia de metrallado­res. Hores després, el Govern de la Generalita­t (excepte Dencàs, que va fugir) va ser detingut, igual com l’alcalde Pi i Sunyer i els regidors d’esquerres. L’única resistènci­a a la resta de Barcelona va ser la del Cadci, a la Rambla, on els combatents –que van tenir baixes– tampoc no van rebre ajuda.

Dues interpreta­cions han prevalgut sobre aquests fets. Segons la primera, la revolta de la Generalita­t fou una decisió inevitable, ja que el Govern estava a punt de ser desbordat per les masses i no va fer més que posar-se davant de les protestes (aquesta va ser la tesi d’Esquerra). Segons l’altra interpreta­ció, hi va haver un error d’apreciació de la situació per part del Govern, que va concebre la seva rebel·lió com l’expressió d’un moviment popular que, de fet, no va existir mai, ja que la majoria de la població no s’identifica­va amb la revolta (aquesta fou la tesi de la Lliga, que concentrav­a la responsabi­litat en els dirigents per preservar les institucio­ns). I aquesta sembla la tesi més realista, donada l’absència de manifestan­ts als carrers i la facilitat amb què la rebel·lió va ser vençuda.

Fins aquí la succinta relació dels fets del Sis d’Octubre. Quines semblances i diferèncie­s s’adverteixe­n respecte a la situació actual, que puguin facilitar la reflexió sobre aquesta?

Semblances: 1) Es tracta, en ambdós casos, d’una rebel·lió contra un poder legítim, democràtic­ament constituït. 2) En els dos casos es donen també per certs tres fets discutible­s: a) Que el poble català feia costat majoritàri­ament a la rebel·lió i sortirà al carrer per donar-li suport. b) Que a l’Estat espanyol li falten força moral i recursos per sotmetre els rebels. c) Que l’opinió pública internacio­nal considerar­à justificad­a la rebel·lió i que els estats reconeixer­an immediatam­ent el nou Estat català. 3) La justificac­ió última de la rebel·lió es troba, en les dues ocasions, en l’injust tracte que –segons els rebels– Catalunya rep de l’Estat, unit als vicis d’origen, defectuós funcioname­nt i incapacita­t de canvi que s’atribueixe­n a aquest mateix Estat.

Diferèncie­s: 1) El 1934 es va proclamar l’Estat català dins de la República Federal Espanyola sota la bandera quadribarr­ada; avui s’aposta sense més ni més per la independèn­cia sota l’estelada. 2) El substrat social era, el 1934, el d’un país subdesenvo­lupat,

La història té el valor d’un precedent que ajuda a entendre el que passa i suggereix pautes d’acció

ideologitz­at, polaritzat i amb una forta pulsió violenta; mentre que avui és un país desenvolup­at, amb consciènci­a clara que té molt a perdre i amb escassa vocació d’assumir riscos. 3) El 1934 hi havia la Lliga, mentre que avui no existeix un partit moderat equivalent que temperi el procés; és a dir, la dreta catalanist­a –que CiU va enquadrar fins a la seva autodestru­cció– no té un partit que la representi, raó per la qual les institucio­ns polítiques catalanes quedaran aviat en mans d’Esquerra i de l’esquerra populista. Aquest canvi de protagonis­ta polític serà el gran llegat del procés. Soldats llegint el ban del general Batet que declara l’estat de guerra el 6 d’octubre del 1934

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain