La Vanguardia (Català)

Altres invents polèmics

-

Sabatilles voladores. El saltador soviètic Iuri Stepanov va batre als anys seixanta el rècord mundial de salt d’alçada amb unes sabatilles amb 20 mil·límetres de gruix a la part anterior del peu. Les sabatilles van ser prohibides i la seva marca anul·lada. Està considerat el primer cas de dopatge tecnològic. El gruix després es va regular i es permet fins a un màxim de 10 mil·límetres.

Sabatilles de tauró. A finals dels seixanta van aparèixer unes sabatilles conegudes com les de pell de tauró, amb 100 claus a la planta, pensades per als atletes de velocitat, coincidint amb l’aparició de les pistes sintètique­s. Els organismes internacio­nals van considerar que ajudaven el corredor i les van prohibir, després de superar-se diversos rècords. A partir de llavors es va regular el nombre de claus, sis com a màxim en curses i salt. Es permeten quatre claus de més al taló en la javelina i el salt d’alçada.

Banyadors de poliuretà. La Federació Internacio­nal de Natació (FINA) va prohibir el 2010 els polèmics banyadors de poliuretà, dissenyats dos anys abans amb l’ajuda de la NASA, i que van permetre batre en massa rècords mundials fins a límits insospitat­s. D’ençà de llavors els banyadors només poden ser de materials tèxtils.

Els ‘drives’ metàl·lics. La irrupció dels drives metàl·lics va transforma­r el golf a finals dels anys vuitanta, perquè permetia als jugadors enviar la pilota a distàncies fins aleshores inimaginab­les. La innovació va topar d’entrada amb les reticèncie­s dels golfistes, que preferien continuar jugant amb els pals de fusta.

 ?? KERIM OKTEN / EFE ?? Un dels polèmics banyadors de poliuretà
KERIM OKTEN / EFE Un dels polèmics banyadors de poliuretà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain