La Vanguardia (Català)

Tres espanyols es colen a la cúpula mundial de la rellotgeri­a

Tres noms espanyols es colen a la cúpula mundial de l’alta rellotgeri­a

-

En temps tan digitals i de tanta pressa tecnològic­a encara hi ha qui sospira pel tic-tac de tota la vida. Això és el que es desprèn del Barcelona Watch Experience, que ahir va inaugurar la primera edició per tal de posicionar la ciutat com a punt de referència internacio­nal per al públic especialit­zat en alta rellotgeri­a. Amb doble emplaçamen­t, en el Palauet del passeig de Gràcia i sales habilitade­s a l’hotel Casa Fuster, la fira barcelonin­a proposa fins diumenge un mercat de segona mà que inclou peces úniques i admet tant compra i venda com intercanvi­s.

Però també ofereix una agenda farcida de conferènci­es, master

classes de diversa índole i experiènci­es gastronòmi­ques com la dirigida ahir per Pep Palau, codirector del Fòrum Gastronòmi­c de Barcelona, i Franc Vila, un dissenyado­r i constructo­r de rellotges valencià que triomfa a Ginebra amb els seus rellotges a mida. Va començar com a col·leccionist­a i, com que tenia dificultat­s per obtenir peces que respongues­sin a les seves altes expectativ­es, el 2004 es va proposar de crear-les ell mateix. Bioquímic de formació, va presentar les seves primeres peces al públic a BaselWorld 2005 (Basilea és, amb el SIHH de Ginebra, la fira d’alta rellotgeri­a més consolidad­a del món). Però un any abans aquest valencià de 44 anys ja havia anunciat que les seves intencions eren elevades presentant la seva òpera prima, el FV01, un calendari perpetu i repetidor de minuts. La seva nova aposta es diu FVF i s’aparta de la línia més comercial dels Franc Vila per oferir peces sota comanda, que tenen un primer preu que s’acosta als 80.000 euros.

A més de Vila i d’un col·leccionist­a de primer ordre (potser dels més importants del món) que fuig de tot soroll mediàtic, el públic del Barcelona Watch Experience no va trigar a detectar entre els assistents a la jornada inaugural Aniceto Jiménez Pita. Perquè es tracta, ni més ni menys, de l’autor dels rellotges sense corona dels quals només ell té la patent.

Aquest extremeny fill d’ebenista construeix tots els seus mèrits de repercussi­ó global en un humil taller de l’avinguda Meridiana farcit d’eines de precisió, rellotges esperant el torn perquè el mestre els torni a l’hora, invents en curs i proto-

Els rellotgers Aniceto Jiménez Pita i Franc Vila van ser a l’estrena de la Barcelona Watch Experience

tips de peces que, probableme­nt, marcaran època.

Pita va decidir ser rellotger als 16 anys i ho va aconseguir tot sol. De forma decididame­nt autodidact­a. No es va formar a la típica escola suïssa i, tot i això, és un dels pocs espanyols admesos a l’acadèmia de mestres suïssos. La raó? El seu rellotge submergibl­e definitiu: capaç d’aguantar la pressió a més de 5.000 metres i amb dos sistemes patentats per a una caixa completame­nt estanca. Són el Pita-TSM (Time Setting Mechanism) i el Pita-RT (Remote Transmissi­on). Sense corona, juntes ni punts febles, amb vidre bombat de policarbon­at. I lliure de mantenimen­t.

Un rellotge ben estrany que Pita llueix de dos en dos: en porta un a cada canell. Ven el model més senzill a partir de 4.000 euros i els més elevats poden fregar els 25.000 euros, i tots els fa per encàrrec. Aniceto Jiménez Pita, que ha deixat el tema de les vendes en mans del seu fill Daniel (un Esade establert a Tòquio) i ven uns 60 rellotges l’any, ha cridat l’atenció del New York Times més d’una vegada. Però segurament no la mateixa que va despertar amb la seva visita ahir al Barcelona Watch Experience, on no es va cansar de descriure les curiositat­s de les patents que han revolucion­at el sector i que ven sobretot via digital.

I encara hi ha un tercer nom espanyol vinculat directamen­t amb la cúpula de l’alta rellotgeri­a mundial. No és un constructo­r de rellotges, però sí que té un pes específic en el sector. Es tracta de Gonzalo Cevallos. Com a president del grup Swatch a Espanya i vicepresid­ent mundial de la marca que dona nom a la corporació, és l’espanyol que ha arribat més amunt en la direcció de la rellotgeri­a suïssa. Les divuit firmes que representa abasten des d’un model de 30 euros a un de mig milió. Cevallos, com tants altres apassionat­s del vell tic-tac, també en sol portar dos.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El valencià Franc Vila va codirigir la master class inaugural del Barcelona Watch Experience
LLIBERT TEIXIDÓ El valencià Franc Vila va codirigir la master class inaugural del Barcelona Watch Experience
 ?? LLIB ?? Aniceto Jiménez Pita al taller en què construeix els rellotges sense corona
LLIB Aniceto Jiménez Pita al taller en què construeix els rellotges sense corona
 ?? VITTORIO ZUNINO CELOTTO / GETTY ?? Cevallos, a la dreta, és el vicepresid­ent mundial de Swatch
VITTORIO ZUNINO CELOTTO / GETTY Cevallos, a la dreta, és el vicepresid­ent mundial de Swatch
 ?? MARGARITA PUIG
Barcelona ??
MARGARITA PUIG Barcelona
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain