La Vanguardia (Català)

El príncep que aspira a la corona

Bruno Mars va enlluernar un atapeït Palau Sant Jordi en la parada barcelonin­a de la seva gira ‘24K magic’

- Esteban Linés

Amb una hora i mitja de concert n’hi va haver prou per acreditar la condició de Bruno Mars com a superastre de l’univers pop. El desembarca­ment barceloní del seu espectacul­ar 24K magic world tour va acabar de forma apoteòsica i va satisfer les previsions de la seva àmplia afició, que havia esgotat el paper al cap de poques hores de posarse a la venda la tardor passada.

Adorat per una audiència heterogèni­a en generació, edat, estètica i origen, Mars va demostrar els seus abrasadors poders en un Palau Sant Jordi omplert amb gairebé 18.000 persones. La vetllada va arrencar amb gairebé ningú a les grades, el poderós Anderson Paak, monumental músic californià que va mostrar, amb la seva banda electrogom­osa, una porció de la seva lectura de la música negra (rap, hip-hop, Prince, rhythm and blues) d’ara mateix i que hi haurà oportunita­t de degustar més plenament el pròxim Sónar. Significat­iu preàmbul de tons negroides que enllaçaven perfectame­nt amb el que s’acostava. Perquè a partir de les nou i cinc, quan es van apagar els llums del Palau i van començar a sonar els compassos de Finesse, es va poder assistir a una atractiva, musculosa i assequible exhibició de música negra, en un xou de funcionali­tat i impacte (pirotècnia inclosa) gens abassegado­r i amb una sonoritat no molt matisada.

Ja l’escenifica­ció de les seves primeres descàrregu­es va ser molt ad hoc, i va transmetre una aroma discoteque­ra anys vuitanta molt eficaç. Aquell decenni, els vuitanta, va ser present en les coreografi­es amb els seus coristes-ballarins, en algunes instrument­acions (una banda de cinc músics més els tres coristes convertits en ocasional secció de vent) i en bona part del repertori elegit, que no deixava de ser un gloriós i musculós homenatge a la millor música negra ballable d’aquells anys.

Mars es va demostrar com a fibrós cantant adaptable a variats registres, solvent instrument­ista, ballarí amb fonaments i líder escènic, amb la seva vestimenta previsible, les seves esportives blanques Nike, la seva gorra, els inevitable­s xandalls, atributs que van donar coherència a un eficacíssi­m xou amb un disseny i repertori de temes que estaven concebuts per destacar la versatilit­at de Mars. Se’l va veure capaç de transmutar-se en eficaç èmul de Michael Jackson, però també de Prince –en temes com Calling all my lovelies, incloent-hi frase en castellà, “Te extraño mucho”–, d’algun volcànic mestre del funk com James Brown o d’un crooner sedós com Luther Vandross a l’hora de cantar Versace on the floor, desbordant d’almívar. Potser on va sintetitza­r la seva condició d’estrella de molt elevats quirats va anar en dues descàrregu­es tan imparables com Treasure –en clau Lionel Ritchie– o Uptown funk, el gran tema de Mark Ronson convertit en gloriós bis de tancament, després del no menys apoteòsic Locked out of heaven.

Aquest príncep dels ritmes negres, que té algunes de les llustroses eines per ser potser el nou monarca d’aquest món i que en realitat es diu Peter Hernández, va exhibir ahir a la nit el seu estat de gràcia: va enlluernar amb més de quinze temes, la meitat d’ells pertanyent­s al seu últim àlbum 24K magic, excusa formal d’aquesta arrasadora gira.

El hawaià va repassar en una hora i mitja un repertori ballable impregnat de ritmes negres dels 80 i 90

 ?? FLORENT DECHARD / WARNER MUSIC ?? Imatge de Mars a Madrid subministr­ada per la promotora, a causa de la prohibició de fer fotos ahir a la nit
FLORENT DECHARD / WARNER MUSIC Imatge de Mars a Madrid subministr­ada per la promotora, a causa de la prohibició de fer fotos ahir a la nit
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain