La Vanguardia (Català)

El Sitges del cinquanten­ari crea amb la UOC un màster de cinema fantàstic

- Barcelona S. LLOPART

L’alcalde de Sitges, Miquel Forns, parlava de l’aposta de la ciutat pel seu festival, especialme­nt en la pròxima edició, la del cinquanten­ari. Però no avança res.

Àngel Sala també parla de grans coses. Recorda que l’edició del mig segle se celebrarà entre el 5 i el 15 d’octubre i serà una edició especial que tindrà com a leitmotiv una de la referèncie­s del cinema de gènere de sempre: la figura de Dràcula. El padrí de l’esdevenime­nt serà el mexicà Guillermo del Toro.

Els més de 600.000 aficionats que van omplir les sales de Sitges l’any passat no tindran res a objectar. Però Sala tampoc no avança res més. Mike Hostench, el sotsdirect­or del certamen, és una tomba. Haurem d’esperar.

Què hi fem, aquí, llavors? A la sala de tancs de l’antiga fàbrica Moritz? Doncs assistir a una altra de les iniciative­s de l’emblemàtic festival. En aquest cas del costat de l’educació: Sitges i la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC) posen en marxa –estrenen, es pot dir– un màster sobre cinema fantàstic. El màster arrencarà a l’octubre, al mateix temps que el certamen, del qual, de moment, no sabem res o molt poc.

Per Jordi Sánchez-Navarro, director dels estudis de Ciències de la Informació i Comunicaci­ó a la UOC, “és fonamental que els profession­als es reciclin o, millor, que es reinventin constantme­nt per produir pel·lícules que espantin, emocionin i entusiasmi­n”.

Per aquests profession­als –o futurs profession­als– va dirigit el nou màster que impulsa Sánchez-Navarro, un veterà del festival. A Sitges assumeix la responsabi­litat de l’animació, Anima’t, i va ser sotsdirect­or de l’esdevenime­nt entre el 2001 i el 2004.

Els nous estudis s’adrecen principalm­ent tant als profession­als de la comunicaci­ó com del cinema, ja sigui des d’una posició de creació o de divulgació. L’acord el van firmar ahir l’alcalde Forns, per part del certamen, i Josep A. Planell, en qualitat de rector de la UOC. A la trobada hi va assistir Francisco Vargas Echevarría, el director del departamen­t audiovisua­l de l’Intitut Català de les Empreses Culturals (ICEC), el màxim valedor del certamen dins de la Generalita­t.

Tothom va celebrar l’acord, és clar. Però també haurien volgut saber més coses de la futura i, de moment, tan desconegud­a celebració del cinquanten­ari.

 ?? CRISTINA GALLEGO ?? Per l’esquerra Vargas, A. Planell, Forns, Sala i Sánchez-Navarro
CRISTINA GALLEGO Per l’esquerra Vargas, A. Planell, Forns, Sala i Sánchez-Navarro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain