La Vanguardia (Català)

Un Sant Jordi més dispers per raons de seguretat

Protecció Civil vol evitar aglomeraci­ons a Barcelona

- Barcelona

Les asfixiants aglomeraci­ons que es produeixen cada any el dia de Sant Jordi a l’eix de les Rambles, plaça Catalunya, rambla Catalunya i passeig de Gràcia no són només una incomodita­t per als compradors de llibres, sinó sobretot un perill per a la seguretat. L’any passat hi va haver moments en què l’excés d’afluència (1,2 milions de persones) en un espai delimitat va desbordar les normatives de Protecció Civil.

La solució adoptada és organitzar un Sant Jordi més dispers. Les parades ocuparan més espai públic a Barcelona. Al centre s’esponjarà per les voreres sud de la Diagonal, el carrer Còrsega entre el passeig de Gràcia i la rambla Catalunya, i el passeig Sant Joan des de l’Arc de Triomf fins més enllà de la plaça Tetuan (còmic, llibre il·lustrat i llibre infantil amb alguna editorial general). També es vol fomentar la celebració del dia del llibre als barris: a Gràcia, Sarrià, el Poblenou, les Corts (darrere de l’Illa Diagonal) i Sants.

Enguany Sant Jordi cau en diumenge. El Gremi ha aconseguit que a gairebé tot Catalunya els comerços estiguin oberts.

La singularit­at del dia del Llibre fa que altres països vulguin importar la idea. Aquest any una delegació xinesa i 16 de les altres ciutats literàries de la Unesco visitaran Barcelona. A Nova York, Mary Ann Newmann ha aconseguit que qualli el St. Jordi Festival, des d’Upper Manhattan fins a Lower East Side , organitzat pel Farragut Fund for Catalan Culture in the U.S. i el Catalan Institute of America. Hi participen la New York Public Library, Archipelag­o Books, Penguin Random House, New York University, La Maison Française, Deutsches Haus i PEN America, amb nombroses llibreries.

Un any més el Gremi recorda que els deu llibres més venuts tenen un ultra-protagonis­me mediàtic que no es correspon amb la realitat. Els top ten represente­n, sumats, només una part nímia del volum total de vendes: tot just el 4,3 %. Sant Jordi és la gran festa de la diversitat.

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Imatge de la Rambla saturada de gent el dia del Llibre
PEDRO MADUEÑO Imatge de la Rambla saturada de gent el dia del Llibre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain