La Vanguardia (Català)

El mar en un llapis

Isamat exhibeix els seus dibuixos a la galeria Pigment de Barcelona

- LLÀTZER MOIX Barcelona

El mar cap en un llapis. O, més ben dit, la immensitat del mar pot brollar d’un simple llapis. Així ho prova una de les sèries que exposa Marcos Isamat a la galeria Pigment de Barcelona (carrer Rosselló, 193; fins al dia 18). Concretame­nt, la dedicada a superfície­s marines. Algunes d’elles estan en calma i reflecteix­en a les seves aigües la llum solar. D’altres estan arrissades i plasmen, a més del mar, el vent. Unes són diürnes, les altres són nocturnes. Totes acrediten el talent d’Isamat, els dibuixos del qual, a més de recrear fidelment el tema triat, transmeten el detingut procés d’observació que és en el seu origen, i el sintetitze­n en peces tan essencials i discretes com suggeridor­es.

A més de mars, Isamat dibuixa plantes enfiladiss­es, llunes i rostolls, també presents a l’exposició. O, abans, va dibuixar façanes, pinedes, taulers d’escacs, retrats... En té prou amb llapis d’un sol color i paper, perquè “l’expressivi­tat del grafit és àmplia, té brillantor­s, matisos, ombres o profundita­ts; perquè el paper ben treballat aporta llum i volum; perquè la combinació d’un i altre dona llibertat i permet reflectir amb economia de mitjans, sense ornament, el que hem observat”. En una sèrie, l’autor fixa el moviment de l’onatge; en una altra, la geometria aleatòria, però subjecta a lleis gravitacio­nals, de les grimpadore­s; en una altra, la textura d’un astre. En totes apel·la al rigor descriptiu i al despullame­nt, i també al misteri.

Isamat, que és doctor en Genètica Molecular i ha estat dos decennis absent de la seva ciutat, estudiant o treballant a la Gran Bretanya, França o els EUA, troba punts de connexió entre la ciència i l’art. “Hi ha molt d’observació, de representa­ció mental i de descripció en totes dues discipline­s –diu–. Puc dibuixar un objecte qualsevol, però també podria plasmar molècules submicrosc­òpiques interactua­nt”.

Aquesta exposició, que recull treballs dels darrers quatre anys, és la primera individual d’Isamat (Barcelona, 1965) a la seva ciutat. Abans n’hi va haver d’altres a Madrid, Girona o Valladolid. També de col·lectives en capitals europees. I, sobretot, hi va haver una constant dedicació al dibuix, que es va començar a formalitza­r al King’s College de Cambridge, on va fer classes del natural durant set anys. O als museus de l’esmentada ciutat università­ria, “on –evoca Isamat– vaig dibuixar ídols asteques, figures inuit o peixos abissals, que em van donar material per a la meva primera exposició, el 1991, a l’Ajuntament de Cambridge”. Ara, 25 anys després, l’obra de Marcos Isamat s’exhibeix a Barcelona.

 ??  ?? Marcos Isamat davant una obra seva
Marcos Isamat davant una obra seva

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain