La Vanguardia (Català)

La xivatada, el millor mètode

La Policia Nacional ofereix garanties de protecció als que delatin partits manipulats

- Barcelona

Com es pot saber si la baixada de rendiment d’un futbolista és intenciona­da, o si el porter podia haver fet més per aturar una pilota que va acabar en gol, o si el defensa va enviar la pilota a córner en comptes de donar-li una puntada...? Com s’investigue­n, els partits manipulats? “És molt complicat d’acreditar perquè la justícia necessita proves objectivab­les, i això no ho és”, apunta l’inspector en cap del servei de control de jocs d’atzar de la Policia Nacional, Jesús Alberto Fuentes. Les institucio­ns espanyoles, europees i internacio­nals s’han conjurat per combatre el fenomen conegut com a match-fixing –els partits arreglats– que viu una època d’expansió gràcies a l’auge de les apostes a Internet. A Espanya, fa un any es va crear el Centre Nacional Policial d’Integritat en l’Esport i Apostes, que treballa en coordinaci­ó amb organismes i policies internacio­nals per tal d’aturar la corrupció en l’esport. El millor mètode per detectar les trampes és la xivatada. La Policia, en col·laboració amb la Lliga de Futbol Profession­al, busca la cooperació d’altres jugadors que estiguin al corrent de la manipulaci­ó i no vulguin participar-ne. “L’objectiu és atreure aquestes persones perquè denunciïn. La policia els oferirà protecció, en garantirà l’anonimat i fins i tot se’ls podria incloure en el programa de testimonis protegits”, afirma l’inspector Fuentes. L’operació contra l’Eldenc després del partit contra el Barça es va gestar així. El gerent i un futbolista van anar a comissaria a denunciar-ho. Una reforma recent del Codi Penal penalitza la manipulaci­ó de partits com si fos una conducta de corrupció o de crim organitzat.

El Departamen­t d’Integritat de la Lliga monitoritz­a tots els partits. Ho fa en col·laboració amb l’empresa privada de rastreig Sports Radar, que s’encarrega de comptabili­tzar les variacions que es produeixen en les quantitats apostades en els partits. Quan detecten una aposta exagerada atenent al trànsit normal d’un enfrontame­nt d’aquella entitat, donen l’avís i es comença a cursar una investigac­ió. “Si en un partit de Tercera Divisió en el qual normalment s’hi aposten 1.000 euros arriba un moment en què s’hi juguen 200.000, l’Sport Radar l’identifica i llança l’avís”, explica Victor Rodrigo, del Col·legi d’Advocats de Barcelona, que va treballar en investigac­ions internacio­nals d’aquest tipus.

Com es troben proves de les manipulaci­ons dels partits? Els investigad­ors, a partir dels indicis detectats en el comportame­nt estrany d’un jugador, i alertats d’un moviment anòmal en les apostes per l’Sport Radar, indaguen en els contactes mantinguts pels futboliste­s, entrenador­s, directius i àrbitres –i el seu entorn de familiars i amics– per trobar evidències sobre la manipulaci­ó del partit. Per això serveixen els registres telefònics, els watsaps, seguiments, testimonis... però, sobretot, les xivatades.

El principal obstacle és trobar l’apostant que es beneficia de l’engany. Els criminals actuen en cases d’apostes no regulades d’Àsia mitjançant corredors, i poden, per exemple, apostar 300.000 euros en un partit de la segona divisió belga sense aixecar sospites i sense que s’arribi a identifica­r l’apostant. “No hi ha traçabilit­at. Si actuen a través de corredors no hi ha manera de trobar-los. És gairebé impossible”, es lamenta l’inspector en cap.

DEPARTAMEN­T D’INTEGRITAT Una empresa de rastreig alerta la Lliga sobre moviments anòmals en les apostes

 ?? MANUEL LORENZO / EFE ?? Nobile Capuani, l’inversor italià de l’Eldense
MANUEL LORENZO / EFE Nobile Capuani, l’inversor italià de l’Eldense

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain