La Vanguardia (Català)

Un dia per a la convulsió

El Barcelona confia en el derbi del Bernabeu i s’imposa guanyar a Màlaga

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

“A quina hora és? Sí que el veuré, si no m’adormo durant la migdiada, que també pot ser, i així no pateixo tant”. Després de dirigir l’entrenamen­t d’ahir, Luis Enrique va fer broma sobre el derbi que es disputarà aquesta tarda al Bernabeu. És evident que a l’hotel de Màlaga, quatre hores i mitja abans que comenci el seu partit, l’entrenador asturià estarà enganxat al televisor. I no li vindrà pas son. El Barcelona té grans expectativ­es en aquesta jornada, una prova de foc per al líder en vigílies d’una data de Champions League transcende­ntal. Un error del Reial Madrid podria tornar al conjunt blaugrana el lideratge provisiona­l, però sobretot el privilegi de dependre de si mateix en la batalla pel títol. Falten vuit jornades, entre les quals la visita del Barça a Chamartín, però la d’avui es presenta determinan­t per mesurar les possibilit­ats futbolísti­ques i anímiques de cadascú.

Luis Enrique no vol elucubrar. “La Lliga passa per Màlaga i res més –sentencia–. Els comptes de la lletera estan molt bé, però es compleixen molt poques vegades i nosaltres ens hem de centrar en el que podem controlar”. Tot i que considera que el seu equip està capacitat per fer-ho si aconseguei­x centrar-se en els objectius immediats, no li sembla que cap dels aspirants pugui sumar els 24 punts (27 per al Madrid) pendents. Agafant com a referència les últimes cinc temporades, el Barça ha extraviat entre 2 (el curs passat) i 9 punts (l’any de Gerardo Martino) en aquest tram. Però si una dada il·lustra la magnitud de la dificultat que representa per al Barcelona revalidar el títol és que mai en tota la història del campionat no ha aconseguit imposar-se en les últimes vuit jornades del campionat. El Madrid, per la seva banda, va concloure la temporada passada amb 12 victòries consecutiv­es justament després de la derrota al Bernabeu (0-1) contra l’Atlètic.

Així, el Barça emprèn un repte contra la història i li calen aliats. Presenta com a avals un magnífic estat de forma, exemplific­at en la incontesta­ble victòria contra el Sevilla, i la convicció, després de la sorprenent remuntada contra el PSG, que per a aquest equip no hi ha barreres infranquej­ables. Tot i que el Màlaga té una cosa que Luis Enrique no ha identifica­t amb precisió però el preocupa. Sovint planteja complicaci­ons al Barcelona, i a la primera volta va arribar a obtenir un empat (0-0) al Camp Nou, el primer dels tres consecutiu­s (Reial Societat i Reial Madrid) que van condiciona­r les opcions barcelonis­tes a la Lliga.

Les baixes de Piqué i Rakitic per acumulació d’amonestaci­ons no plantegen cap drama, però poden provocar la recuperaci­ó de la fórmula 4-3-3. André Gomes i Denis Suárez es disputarie­n un lloc al mig del camp, tot i que podrien actuar tots dos si el tècnic decideix donar descans a Iniesta. Al Màlaga tot això no el fa patir gaire. Amb la victòria de Gijón després de 6 partits sense guanyar, és un equip alliberat, gairebé salvat. El partit “arriba en un moment collonut”, va celebrar Míchel, el nou entrenador, que busca la seva primera victòria a La Rosaleda, un camp que estarà ple.

UN ALTRE REPTE HISTÒRIC L’equip blaugrana no ha aconseguit mai un ple de victòries en les últimes vuit jornades de Lliga

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Luis Enrique durant l’entrenamen­t preparator­i del partit d’avui
ANDREU DALMAU / EFE Luis Enrique durant l’entrenamen­t preparator­i del partit d’avui

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain