La Vanguardia (Català)

L’Eurogrup comença a preparar el relleu de Dijsselblo­em

Grècia accepta un nou pla de reformes per desbloquej­ar els ajuts del rescat

- BEATRIZ NAVARRO Barcelona

Es busca candidat a president de l’Eurogrup. Els ministres d’Economia europeus han començat a preparar el relleu del seu president, Jeroen Dijsselblo­em, que va despertar les ires de mitja Europa quan es va queixar que els països del Sud es gasten els diners “en dones i alcohol” i després demanen ajuda.

Dijsselblo­em va reiterar ahir que no pensa dimitir i va interpreta­r com un vot de confiança el fet que els ministres d’Economia de la zona euro no sol·licitessin la seva renúncia durant la reunió celebrada també ahir a La Valletta, la primera des de les polèmiques declaracio­ns. Tot i que no hi ha plans per forçar-lo a dimitir, el seu relleu és més a prop del que ell mateix pretenia fa un mes.

“Cal veure què arribarà abans, si el final del meu mandat” com a president de l’Eurogrup (gener del 2018) o de la meva ocupació” com a ministre de Finances d’Holanda, va declarar Dijsselblo­em. La seva intenció era romandre en el càrrec europeu durant aquest interregne que es produirà en el moment que perdi la cartera de ministre (el seu partit es va enfonsar en les eleccions del març i no formarà part del pròxim govern) i s’esgoti el seu mandat com a president de l’Eurogrup a començamen­ts del 2018.

La situació seria inèdita. Dijsselblo­em sosté que és possible, però la idea no convenç la majoria de governs, expliquen fonts diplomàtiq­ues europees. La recerca d’un candidat a succeir-lo ha començat entre els governs de signe socialista. “No hi ha d’haver una cadira buida, seria irresponsa­ble. Els ministres ho estan parlant entre ells i amb mi per assegurar-se que el procés anirà bé”, va dir.

L’hegemonia conservado­ra a la cúpula de la Unió Europea (el Partit Popular Europeu ocupa la presidènci­a del Consell, la Comissió i el Parlament) fa que les primeres indagacion­s es dirigeixin a l’esquerra europea. De moment, no ha emergit cap candidat clar. Tenir un representa­nt d’un país que encara està sortint d’un rescat dur, com seria el cas de Mário Centeno, de Portugal, “encara és inacceptab­le per a molts països”. El ministre de Finances d’Itàlia, Pier Carlo Padoan, gaudeix d’un gran prestigi entre els seus col·legues, però el seu país ja té la presidènci­a del Banc Central Europeu i la vicepresid­ència d’Exteriors de la Comissió Europea. Entre la resta de països amb governs socialiste­s, com Àustria o Malta, no ha emergit cap candidat seriós ara per ara.

L’Eurogrup de Malta va aconseguir desbloquej­ar les negociacio­ns amb Grècia. L’horitzó es comença a aclarir. Després de mesos de desacords, Atenes i els seus creditors van assolir un principi d’acord sobre un nou pla de reformes que permetrà desbloquej­ar el rescat i dissipar el risc d’un impagament aquest estiu. “Ha arribat el moment de posar fi a la incertesa que des de fa temps pesa sobre l’economia grega i que frena la seva recuperaci­ó”, va celebrar el comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

El Govern grec adoptarà les noves mesures legislativ­es “en les pròximes setmanes”, va garantir el ministre de Finances de Grècia, Euclid Tsakalotos. L’acord preveu ajustos equivalent­s al dos per cent del PIB. Les retallades es començaran a aplicar en el sistema de pensions el 2019 (amb un estalvi de la despesa de l’1%) i el 2020 en l’impost sobre la renda. L’al·licient per a Grècia és que no haurà de liberalitz­ar els acomiadame­nts col·lectius, com se li exigia fins ara, i alhora se l’autoritza, “en paral·lel”, a adoptar mesures expansives en cas que l’economia i la trajectòri­a fiscal es comportin més bé de l’esperat”, va explicar Tsakalotos.

El preacord aplana el camí per a

la tornada dels funcionari­s europeus a Atenes en els pròxims dies. “Els grans temes han quedat resolts, això hauria de permetre un accelerame­nt i una última empenta” a l’acord, va afirmar Dijsselblo­em. Només quan aquesta segona revisió del rescat es tanqui oficialmen­t, els creditors desemborsa­ran un nou tram d’ajuts. Grècia no té ara problemes de liquiditat, però al juliol ha de pagar 7.000 milions d’euros al BCE.

LA FRASE “Cal veure què arribarà abans, si el final del meu mandat o de la meva ocupació”

L’ASSUMPTE GREC

Atenes accepta un pla de reformes que permetrà desbloquej­ar el rescat

 ?? DOMENIC AQUILINA / EFE ?? Jeroen Dijsselblo­em, el qüestionat president de l’Eurogrup
DOMENIC AQUILINA / EFE Jeroen Dijsselblo­em, el qüestionat president de l’Eurogrup

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain