La Vanguardia (Català)

Ramon Aymerich Aturar la bombolla

-

Torna el totxo. Torna el sector immobiliar­i i la construcci­ó a ocupar un paper destacat en l’economia. I si no ho fa a més velocitat és perquè els bancs són cautelosos amb les hipoteques i els joves, el gruix de la demanda, no tenen prou ingressos per obtenir-ne. Torna el totxo, com la maledicció, i els promotors construiri­en encara més si no fos perquè l’Administra­ció també s’ha tornat prudent. Massa per al gust dels promotors. A molts ajuntament­s ningú no requalific­a i no es crea sòl nou per edificar. És perceptibl­e en els municipis metropolit­ans que envolten Barcelona, que són la vàlvula de descompres­sió de la bombolla de preus de la capital.

Sona raonable. Els casos de corrupció política de la dècada del 2000 arriben ara als jutjats. I molts d’aquests casos van associats a processos urbanístic­s. Qui és avui el valent que requalific­a? Però la desgana urbanístic­a no és només el resultat de la lliçó apresa. Reflecteix també com han canviat els ajuntament­s metropolit­ans, la composició, la dinàmica.

La gran extensió metropolit­ana que envolta Barcelona es va modelar en les dècades dels vuitanta i noranta. Van haver de reparar el pèssim urbanisme d’abans de la democràcia i això es va fer a cop de grans projectes. Va ser l’era dels alcaldes metropolit­ans (al Vallès, al Baix Llobregat, al Maresme), amb el suport de grans majories. Hi havia molts diners (privats i públics), i potser per això també hi va haver grans projectes. Projectes ambiciosos: nous eixos urbans, equipament­s singulars, zones verdes, parcs tecnològic­s... La inèrcia es va mantenir en els anys 2000, encara que aleshores havien arribat també els excessos. De tot allò, avui en queda poca cosa. Poca ambició i menys imaginació. En part s’explica per l’esgotament dels diners fàcils, la pèrdua de recursos. El que en els pressupost­os generals de l’Estat es veu com una virtut (els superàvit del sector local) és també el reflex de la pèrdua de l’impuls inversor municipal. Però el problema no són només diners. És també polític. Els nous alcaldes es mouen amb majories precàries. La nova política, que va entrar als municipis farà una dècada, percep l’acció municipal de manera diferent. En molts casos és simple aprenentat­ge: el nou cicle polític ha comportat un rejovenime­nt del personal. La confluènci­a d’aquests factors, en qualsevol cas, ha deixat en mínims l’acció inversora.

Hi ha dos motius pels quals preocupar-se. Un, que algunes de les obres que es van fer en els anys vuitanta-noranta s’han deteriorat, o s’han fet obsoletes i han degradat la seva oferta com a servei públic. Tot això en un context d’augment de la desigualta­t, amb una part de la població molt castigada per la crisi. L’altre, que la transició a la nova economia exigeix un nou urbanisme i la regeneraci­ó de l’espai urbà. Altrament, aquesta gran extensió metropolit­ana es convertirà en poca cosa més que un gran polígon.

I Barcelona, en una bombolla gegant.

La gran àrea urbana que envolta Barcelona necessita un nou cicle inversor per renovar-se

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain