La Vanguardia (Català)

El Santander apuja un 5% el dividend i prioritza la rendibilit­at al volum

Davant la possible venda del Popular, Botín diu que no vol “créixer per créixer”

- Santander

El Santander va anunciar ahir una pujada del 5% del dividend per al 2017, que assolirà els 22 cèntims per acció, repartits en tres pagaments de 6 cèntims en efectiu i un de 4 cèntims que es podrà cobrar també en accions. Ana Botín, presidenta de l’entitat, va explicar en la junta d’accioniste­s celebrada a Santander que el banc compleix així “amb el compromís d’augmentar el dividend per acció, el benefici per acció i el valor tangible”.

Botín va recordar que, al cap de poc temps d’arribar a la presidènci­a al setembre del 2014, es va veure obligada a restringir la retribució als accioniste­s per la pressió regulatòri­a i la mateixa situació del banc. Quatre mesos després, al gener del 2015, el Santander va ampliar capital en 7.500 milions per elevar el seu nivell de solvència i acostar-se als seus competidor­s en aquest aspecte. I avui, recolzat també per la millora dels resultats, el banc pot anar recuperant el terreny. “Hem distribuït 2.468 milions d’euros entre els nostres accioniste­s amb càrrec als beneficis del 2016, més del doble dels 1.143 milions repartits el 2014”, va apuntar Botín.

La presidenta va llançar missatges continus per deixar clar que, en aquests moments, la màxima prioritat del seu equip és la rendibilit­at. Així l’hi va dir a un accionista que li va inquirir sobre la pèrdua d’algunes oportunita­ts en el passat i que es podria aplicar a d’altres que es presentin a partir d’ara, com el possible procés de venda del Popular: “No volem créixer per créixer, sinó fer-ho de forma rendible; aquesta és la nostra estratègia i som conscients que això ens portarà, en ocasions, a deixar passar de llarg algunes oportunita­ts”.

Botín es va mostrar confiada que el Santander sigui capaç de continuar progressan­t en els resultats malgrat que l’entorn encara és complicat pel que fa als tipus d’interès i persisteix­en algunes incerteses als mercats. “A Espanya, la confiança de l’inversor estranger i de l’empresari està millorant, i això és clau per al futur”, va assegurar la presidenta del banc.

Fora, preocupen el Brexit, que

El banc confia a accelerar l’augment dels ingressos, en especial als mercats emergents

afecta la seva filial al Regne Unit, i la pressió regulatòri­a sobre la filial dels EUA, que és ja en via de corregir els seus problemes. A més, aquest any els deu països en què el banc és present creixeran, segons les previsions del Fons Monetari Internacio­nal (FMI). José Antonio Álvarez, conseller delegat, va dir que espera que l’entitat sigui capaç d’“accelerar el creixement dels ingressos, sobretot als mercats emergents, on preveiem créixer a doble dígit i on els tipus d’interès ens permetran obtenir bons marges”. La junta va aprovar tots els punts de l’ordre del dia, entre els quals hi havia la reelecció com a consellera de Botín, del conseller delegat, José Antonio Sánchez, i d’altres consellers. El suport a les propostes va ser del 97%.

Pel que fa a la preocupaci­ó dels accioniste­s pel valor de l’acció –molt castigada l’any passat, però que ha pujat un 16% al 2017–, Álvarez va explicar que avui dia el preu per acció del banc “encara no es correspon amb la fortalesa del balanç” i amb la projecció de resultats a llarg termini del grup, tot i que va emfatitzar que els primers mesos de l’any l’entitat ha augmentat “significat­ivament” la cotització, bastant per sobre de la d’alguns competidor­s. “Confio que la diversific­ació i qualitat dels nostres negocis, la seva capacitat de creixement i el seu potencial de rendibilit­at s’acabin reflectint en una cotització més alta”, va concloure.

 ?? ROMAN G. AGUILERA / EFE ?? Ana Botín confia en la diversific­ació del negoci per créixer
ROMAN G. AGUILERA / EFE Ana Botín confia en la diversific­ació del negoci per créixer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain