La Vanguardia (Català)

El nou negoci de les llavors

Semillas Fitó, amb el tomàquet Monterosa com a projecte estrella, factura 100 milions

- MAR GALTÉS Barcelona

La mare és de la varietat pera de Girona, i per part de pare té sang italiana, perquè l’avi era un costoluto genovès. “Representa l’essència mediterràn­ia: és rústic i estèticame­nt atractiu”. Així és com Jordi Ballester, director de desenvolup­ament de negoci a Semillas Fitó, descriu el tomàquet Monterosa: és la varietat de moda al mercat, i és el projecte que més evidencia l’estratègia d’aquesta empresa centenària de llavors.

Al món hi ha milers de varietats de tomàquets. Només Fitó en fa més de 60. “Les cases de llavors ens hem oblidat durant molts anys del sabor: els clients, agricultor­s, ens demanaven plantes de molta producció i resistents a malalties, però ara la cadena demana altres coses”, explica Ballester. “Cada vegada més, qui decideix quina varietat ha de plantar el pagès és la distribuci­ó. I fem projectes per aproparnos al consumidor final”.

Monterosa és el projecte estrella de Fitó: han desenvolup­at el concepte, en controlen les etiquetes, les capses, el marketing. “Busquem un model de negoci que ens asseguri la producció els 12 mesos de l’any”: per això s’han associat amb Gavà Grup com a productor exclusiu a Espanya –el 2016 en va fer 20 hectàrees, aquest any més de 100, a Almeria–. La previsió és que el 2017 Gavà Grup comerciali­tzi 10 milions de quilos a tot Europa. Però en paral·lel, Fitó busca socis locals que produeixin a cada país durant la temporada de primavera/ estiu: “Ja tenim cultius a França, Itàlia, Suïssa, el Regne Unit, Bèlgica, Turquia i els Estats Units. En total potser hi haurà 150 hectàrees. I a partir del setembre, tornarà a subministr­ar Gavà Grup”. En aquesta línia, Fitó també estudia desenvolup­ar acords amb altres distribuïd­ors, com Casa Ametller.

Fitó, fundada el 1880, està dirigida per la cinquena generació de la família Fitó. L’empresa assegura que el 2016 va facturar uns 90 milions d’euros, i aquest 2017 preveu arribar als 100 milions. El 60% correspon a negoci internacio­nal. Amb seu al Poblenou i una plantilla global de més de 500 persones, té centres de recerca al Maresme, Lleida, Badajoz, i a Turquia, Índia i Mèxic, i ven a 70 països.

El gruix de l’empresa és l’hortícola profession­al: “Som líders mundials en albergínie­s i meló groc, i també fem tomàquets, pebrots, cogombre, carbassó i síndria. Només creem varietats en aquests set cultius, creuant un pare i una mare, com s’ha fet sempre. No modifiquem genèticame­nt res”, diu Ballester. Fitó diu que destina el 20% de les vendes a R+D. L’empresa també ven altres productes: llavors per grans cultius; gespes, i amateurs (els sobres grocs, ara per horts urbans).

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Jordi Ballester, director de desenvolup­ament de negoci de l’empresa propietat de la cinquena generació de la
família Fitó
XAVIER GÓMEZ Jordi Ballester, director de desenvolup­ament de negoci de l’empresa propietat de la cinquena generació de la família Fitó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain