La Vanguardia (Català)

LA HUMANITAT EN UNA GOTA

-

Ho va dir Ievgueni Ievtuixenk­o, el poeta de la dissidènci­a soviètica que va morir diumenge passat als Estats Units. “M’agrada la bogeria de Nova York, però Nova York no és realment Amèrica. És tota la humanitat en una sola gota”.

També és cert que afirmava que “a Nova York hi ha molta porqueria”, però això no ve al cas. Així que es va estimar més preferir establir-se a Tulsa, a l’estat avui trumpista d’Oklahoma. “En algunes ciutats de províncies pots trobar l’esperit del país”.

Si al Santi –d’origen dominicà però nascut novaiorquè­s– i a l’Andrew, jueu de la Gran Poma, se’ls pregunta si viurien a Tulsa, se’ls escaparia una rialla o una ganyota d’ensurt. Tots dos, pares de nois adolescent­s, són uns enamorats del beisbol. En el seu temps lliure ajuden a Little League, on juguen els seus fills.

Després d’uns mesos sense veure’ls –l’hivern no és bo per als piloters–, hi va haver una salutació emotiva. Però no van poder evitar la disculpa.

Quina bogeria!, va dir l’Andrew, enginyer i alt càrrec del port novaiorquè­s. No es referia a la bogeria d’aquesta ciutat a la qual va al·ludir el poeta rus. No. La seva exclamació anava pel president. El Santi, mànager –alcalde– d’un edifici noble a l’oest de Manhattan, va fer un comentari definitiu: “Ja sap de què li parlo, vostès van tenir Franco”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain