La Vanguardia (Català)

A MITJA LLUM

-

La torre Eiffel va emmudir i la ciutat de la llum es va quedar a mitja llum el 1928. Tots volien sentir Carlos Gardel, el zorzal criollo ,el mago, l’imbatible, la veu que va vèncer l’oblit i tants altres sobrenoms que es va guanyar el cantant de Buenos Aires. A Espanya ja havia actuat diverses vegades, singularme­nt a Barcelona, però París se li havia resistit, fins que Montmartre es va vestir de tango per acollir les seves actuacions al cabaret Florida. La seva atracció era tan forta i natural que gairebé semblava una propietat científica de la matèria gardeliana: “Carlos Gardel exerceix una mena d’encís magnètic sobre el públic”, va decretar Le Figaro. La projecció que li va donar París acabaria d’engrandir la figura d’un Gardel que, poc des- prés, va ampliar la seva carrera en el món cinematogr­àfic.

Gardel feia gira per Europa i el FC Barcelona havia fet el mateix uns mesos abans per Llatinoamè­rica, un estímul per a l’intèrpret que, tot i ser més aficionat al turf, mantenia una forta amistat amb Josep Samitier, primera figura culer de l’època que tampoc no es quedava curta en sobrenoms: era conegut com el mago, igual que Gardel, i com l’home llagosta pels seus espectacul­ars salts en el joc aeri. L’amistat entre tots dos va oferir un episodi de rebel·lia protagonit­zat pel jugador. Aquest va demanar de tornar amb anteriorit­at a Espanya, “una evident falta de disciplina i companyoni­a”, segons els diaris argentins de l’època, que s’hauria degut a la no-autoritzac­ió de celebrar uns partits al Brasil “en la concertaci­ó de les quals tenia gran interès per ser el promotor d’aquestes trobades el seu íntim amic Carlitos Gardel”. Era Samitier un veritable home de món, a qui li agradava relacionar-se amb la faràndula, i cal recordar que va confratern­itzar també amb Maurice Chevalier. I si Samitier era amic de cantants, Franz Platko, porter i l’altra gran estrella del Barça d’aleshores, era inspiració de poetes. Rafael Alberti va escriure aquell any la seva Oda a Platko, inspirada en un fet de l’accidentad­a final de la Copa del Rei que va enfrontar a Santander els barcelonis­tes contra la Reial Societat, una d’aquelles finals catalanoba­sques a les quals sembla històricam­ent abocada la règia competició.

Alberti li va impression­ar que després de salvar un gol cantat dels guipuscoan­s, Platko es quedés sense sentit i ensangonat –“tronchado”– però amb la pilota a les mans, com un reflex natural, pròpia de qui porta la porteria en l’ADN.

Els herois trencats són una demostraci­ó de la fragilitat humana que sempre ens emociona.

Alberti es commovia amb Platko i el món patia per la pèrdua de Roald Amundsen, l’explorador noruec que havia trepitjat per primera vegada el pol Sud i que un dia de juny del 1928 desapareix­ia a bord d’un hidroavió quan es dirigia a rescatar un dirigible perdut en una expedició al pol Nord.

El seu cos no va ser trobat mai. Més aliment per a la poesia i la llegenda.

 ??  ?? Platko, amb el cap embenat i el Barça a les venes
Platko, amb el cap embenat i el Barça a les venes
 ??  ?? Amundsen, descobrido­r desaparegu­t
Amundsen, descobrido­r desaparegu­t
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain