La Vanguardia (Català)

La millor cuinera del món

ANA ROŠ S’HA CONVERTIT EN L’ESLOVENA MÉS FAMOSA DEL PLANETA, PER DARRERE DE MELANIA TRUMP, DESPRÉS D’HAVER ESTAT DESIGNADA MILLOR XEF DE L’ANY

- LLUÍS AMIGUET

De nena no somiava amb estrelles Michelin, sinó amb el cel estrellat de les nits africanes, perquè Tanzània era la destinació amb què fantasieja­va quan va fer –i va guanyar– les oposicions al cos diplomàtic eslovè.

Però la vida proposa i l’amor disposa, perquè abans s’havia enamorat d’un cambrer, Valter, que treballava a l’Hiša Franko, el petit restaurant familiar dels seus pares a les muntanyes eslovenes.

En els seus dies de vacances, Ana va començar a ajudar Valter a la sala i així es va adonar que alguna cosa estava canviant en les seves il·lusions, perquè va descobrir que quan es barallaven l’única cosa que ho arreglava era que la portés a sopar a La Subida, un restaurant proper que encara domina l’art subtil d’aconseguir el punt òptim de la polenta a foc lent.

“Aquells plats eren senzills –recorda– però inoblidabl­es, i així em vaig adonar que la mesura de totes les coses importants te la dona el seu pes a la teva memòria”.

La Subida ha estat l’únic restaurant eslovè que ha guanyat una estrella Michelin perquè, encara que la guia no cobreix Eslovènia, es troba a la frontera amb Itàlia.

Ana Roš es va inspirar en aquecàrrec lla cuina per dirigir Valter en la transforma­ció de l’Hiša Franko de tota la vida en un destí gastronòmi­c amb ambició universal.

Poc després que els seus sogres es retiressin, Ana va haver de decidir si es quedaria amb Valter a la Vall de Soça, on s’havien conegut, o seguiria la seva prometedor­a carrera diplomàtic­a i acceptaria el que el govern eslovè li havia ofert a Brussel·les.

Ana va recordar llavors com se li accelerava el cor quan entrava a la cuina de La Subida i va decidir quedar-se. I així es va convertir en la inspirador­a del que estava a punt de convertir-se en un dels restaurant­s més originals d’Europa. No va ser una decisió fàcil i la prova és que el seu pare, que havia fet grans esforços perquè arribés a ser diplomàtic­a, li va deixar de parlar.

Ana va agafar el comandamen­t de l’Hiša Franko i va posar Valter de sommelier i el restaurant va començar a aixecar el vol. Però encara els esperaven anys molt durs, perquè Ana no tenia una formació d’escola culinària, de manera que que havia d’anar i tornar de La Subida per anar aprenent-ne la tradició culinària.

Es va convertir, a més, en ambaixador­a gastronòmi­ca eslovena quan va recórrer, prenent notes, amb un pressupost molt ajustat, els millors fogons europeus.

“Però hi havia dies –recorda– en què les taules es quedaven buides i jo amb la sensació que hauria estat molt millor xarrupant lentament el meu còctel al costat de la piscina a la meva ambaixada en algun país tropical”.

La restauraci­ó va anar passant de somni d’una nit en la feina, esforç i aprenentat­ge de tota una vida i la seva relació amb Valter a una família amb dos nens i amb problemes i alegries.

Després de molts tours gastronòmi­cs, Ana va arribar a la conclusió que la saviesa és universal, però la inspiració ha de ser local i va apostar per les tradicions de la gastronomi­a de la vall i per un plat local en concret amb el qual ha aconseguit reconeixem­ent mundial: els cervells de cabrit amb raviolis.

La xef els serveix amb mongetes negres i anxoves després de, per exemple, una altra de les seves apostes més celebrades: “Cargols de la vall perduts en un jardí de vistoses amanides” iniciant així un menú de fins a sis plats que atreu viatgers de tot Europa. “Hem construït el nostre futur a llarg termini –explica– sense inversors ni socis i això ens deixa molt sols davant el futur, però també increïblem­ent lliures”.

La seva màxima satisfacci­ó després del premi ha estat veure que el seu pare, per fi, la perdonava; la seva mare, però, encara té reserves i continua pensant que hauria estat millor tenir una diplomàtic­a a la família. “Encara li he de demostrar –explica il·lusionada Ana– que el que faig no és només cuinar”.

El seu pare li va retirar la paraula per haver deixat la carrera diplomàtic­a per un petit restaurant

 ?? MAL FAIRCLOUGH / AFP ?? L’eslovena Roš va rebre dimecres a Melbourne el premi a la millor xef
MAL FAIRCLOUGH / AFP L’eslovena Roš va rebre dimecres a Melbourne el premi a la millor xef

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain