La Vanguardia (Català)

Detingut un menor per una falsa amenaça d’atemptat

L’estació de Sants va estar blindada per la policia tot un cap de setmana de març pel risc de patir un atac terrorista

- MAYKA NAVARRO Barcelona

A poc a poc, els barcelonin­s s’han acostumat a la presència habitual, en punts freqüentat­s de la ciutat, de Mossos d’Esquadra, subfusell en mà, dit al gallet i actitud d’alerta. Espanya continua al nivell 4 sobre 5 d’alerta antiterror­ista des de juny del 2015; això explica aquest desplegame­nt de caràcter preventiu. Però tots els que el cap de setmana del 25 i 26 de març van passar per l’estació de Sants van comprovar que ni el dispositiu era l’habitual ni l’actitud dels policies era la que acostumen a tenir. Tenia un sentit. Dues amenaces que situaven l’objectiu a Sants i que la policia es va prendre, com totes, seriosamen­t.

Una de les amenaces va ser investigad­a per la Policia Nacional, que ahir va informar de la detenció a Barcelona d’un menor de 16 anys que el 22 de març va publicar al fòrum d’internet 4Chan un missatge amenaçador, en què utilitzava el mateix format que un altre publicat en aquell mateix web un dia abans de l’atemptat a Londres. L’arrestat no té vinculació terrorista.

Però aquesta no va ser l’única amenaça amb Sants en el punt de mira que va obligar a blindar l’estació. Van ser tres dies en què van arribar a coincidir als vestíbuls gairebé tants mossos de paisà i d’uniforme com viatgers. En el dispositiu hi van participar policies de nombroses unitats i especialit­ats, amb un gran pes per part de la Comissaria d’Informació, que no es veien però hi eren, i els agents uniformats i subfusell en mà de la brigada mòbil i l’ARRO, que tenien la missió de dissuadir qualsevol acció.

Les investigac­ions sobre aquesta segona amenaça són a l’Audiència Nacional i són secretes. El més important és saber, passada l’alerta, que si realment es va planejar un atac, van desistir. “Aquí rau la importànci­a d’atendre qualsevol alarma. És difícil quantifica­r les accions que s’estan evitant. Però aquesta és la prevenció antiterror­ista”, explica un responsabl­e policial.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Mossos d’Esquadra de la brigada mòbil patrullant pels vestíbuls de Sants ahir al matí
XAVIER GÓMEZ Mossos d’Esquadra de la brigada mòbil patrullant pels vestíbuls de Sants ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain