La Vanguardia (Català)

Un 80% de les ‘start-up’ de Barcelona Activa sobreviuen

L’Oficina d’Atenció a les Empreses va assessorar durant el 2016 un 60% més d’iniciative­s que l’any anterior

- ROSA M. BOSCH Barcelona

ELS EMPRENEDOR­S Gairebé la meitat dels impulsors de les ‘start-up’ tenen entre 31 i 40 anys d’edat

ELS SECTORS

El més representa­tiu és el del comerç, que suposa un 20% dels projectes assessorat­s

Ricardo Jáuregui, fundador juntament amb Silvia Raga de DyCare, mostrava ahir als tinents d’alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Collboni el funcioname­nt d’un discret dispositiu capaç de mesurar la mobilitat de les articulaci­ons, pensat per facilitar a metges i fisioterap­eutes el seguiment de la rehabilita­ció de pacients amb trastorns musculoesq­uelètics. DyCare (Dynamic Care Solutions) és una de les 54 empreses que evolucione­n sota el paraigua de la incubadora de Glòries de Barcelona Activa, que aquest any celebra el seu 30è aniversari.

DyCare està recollint el suport d’inversors italians i suïssos interessat­s en aquest dispositiu, que permet visualitza­r en temps real el moviment en 3D de les articulaci­ons.

El 80% de les start-up avalades per la incubadora de Glòries, la pionera de les cinc instal·lacions de Barcelona Activa, sobreviuen almenys fins al seu quart any de creació, segons va indicar ahir la directora general d’aquesta agència municipal, Sara Berbel. Els emprenedor­s poden quedarse com màxim tres anys a la incubadora i quan arriben al quart és quan s’han d’independit­zar i subsistir sols, sense la mentoria de Barcelona Activa. Un 80% ho aconseguei­xen. Gairebé la meitat dels impulsors d’aquestes

start-up tenen entre 31 i 40 anys, el 10% són estrangers, el 85% llicenciat­s i el 10% doctors. Per sexes, la majoria, el 80%, són homes.

L’exitosa Lipotec, companyia especialit­zada en ingredient­s actius d’alta tecnologia per a la cosmètica, és de les primeres que es va gestar en aquesta incubadora.

Pisarello i Collboni, que ahir van visitar aquest equipament, també es van aturar al local d’UnSheeping, firma del sector turístic guanyadora del primer premi de FuTurisme, programa de creació d’empreses en l’àmbit del turisme responsabl­e. UnSheeping ha llançat una aplicació per reservar hotels a tot el món amb un ampli ventall de descomptes per als usuaris que consumeixi­n en comerços i restaurant­s locals. “Hem començat amb convenis amb 350 establimen­ts de Barcelona i seguirem en altres ciutats. Les persones registrade­s a la nostra app que comprin en aquests comerços acumularan punts per obtenir posteriorm­ent descomptes en la factura dels hotels en què s’allotgin”, detalla Javier Pons, fundador d’UnSheeping. També han segellat aliances amb allotjamen­ts als quals no cobren comissió per les reserves a canvi que recomanin l’aplicació als seus clients.

A les 54 empreses de Glòries se n’hi sumen 240 repartides en les altres quatre incubadore­s i accelerado­res de Barcelona Activa ubicades al 22@ i a Castelldef­els, en aquest cas juntament amb l’Agència Europea de l’Espai.

Pisarello va destacar que durant el 2016, Barcelona Activa va assessorar un total de 2.556 projectes empresaria­ls, dels quals 1.600 es van constituir com a empreses que es preveu que generin al voltant de 3.000 llocs de treball. Així mateix, per l’Oficina d’Atenció a les Empreses hi van passar durant aquest període 9.500 iniciative­s, un 60% més que l’any anterior.

Per sectors, el més representa­tiu és el del comerç, amb un 20% del total de projectes empresaria­ls assessorat­s, seguit de la cultura, el turisme i el lleure, amb un 19%; del de serveis a persones, amb un 14%; producció creativa, un 13%, i serveis a empreses, un 10%. Altres emprenedor­s avalats per Barcelona Activa són Ecrowd!, plataforma en línia que posa en contacte promotors petits o mitjans que necessiten un préstec amb inversors que persegueix­en diversific­ar les seves operacions. Ecrowd! s’ha especialit­zat en iniciative­s que tinguin un impacte positiu en la societat i el medi ambient. Des d’una instal·lació fotovoltai­ca d’autoconsum per a un complex ecoturísti­c al costat del parc natural de la serra d’Espadà, a Castelló, que ha recaptat els 174.00 euros necessaris aportats per 129 socis, fins a una nova línia de distribuci­ó de cafeteres i cafè amb sostenibil­itat certificad­a, que ha aconseguit la complicita­t d’onze persones, que han desemborsa­t 50.600 euros.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Collboni i Pisarello atenent a les explicacio­ns de Carlos García, director general d’UnSheeping
XAVIER GÓMEZ Collboni i Pisarello atenent a les explicacio­ns de Carlos García, director general d’UnSheeping

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain