La Vanguardia (Català)

Cardiopati­a.

L’exministra va ser trobada ahir sense vida al seu domicili de Madrid

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Carme Chacón –a la foto, en la seva etapa ministeria­l– va explicar el 2015 en una entrevista a La Vanguardia que patia una greu malaltia cardíaca congènita.

CADA DIA ERA UN REGAL La militant socialista, de 46 anys, patia una cardiopati­a congènita des que era petita

L’ÚLTIM VIATGE

Havent tornat d’un viatge a Miami, la família es va alertar perquè no responia al mòbil

LA SEVA GRAN PASSIÓ

Chacón va compartir les seves “moltíssime­s ganes” de reunir-se amb el seu fill Miquel

EL FUTUR? Molts pensaven que podia tenir un paper reservat en el PSOE amb Susana Díaz

RETORN A L’ARENA POLÍTICA

Després de fitxar per un bufet, tot just ara havia reaparegut al costat de Zapatero

L’ADEU

Els Reis, el president del Govern i tota la classe política mostren les seves condolence­s

Va ser una autèntica sotragada la inesperada notícia, ahir, a última hora de la tarda, de la mort de l’exministra Carme Chacón, amb tot just 46 anys, al seu domicili de Madrid.

Acabada d’arribar d’un viatge a Miami, les últimes paraules que va compartir en el seu compte d’Instagram, encara volant sobre l’oceà amb rumb a Madrid, van ser per mostrar les seves ganes de tornar a casa, les seves ganes de mar i, sobretot, els seves “moltíssime­s ganes” de reunir-se amb el seu fill, en Miquel, que l’esperava a la platja amb el seu pare.

Així que ja va ser a la seva residència a Madrid la família es va alertar perquè no agafava el telèfon i van trucar als serveis d’emergèncie­s. Efectius de la Policia Nacional i del cos de Bombers de l’Ajuntament de Madrid es van personar al seu domicili, però els especialis­tes només van poder confirmar la seva mort. Feia diverses hores que era morta, en espera de l’autòpsia, per causes naturals.

Chacón patia des de petita una cardiopati­a congènita, coneguda com a cor al revés, de què ella mateixa havia parlat en diversos actes i entreviste­s, i també va participar en una campanya per sensibilit­zar la societat sobre aquesta malaltia: “Tinc un ventricle obturat en un cor que està al revés, però faig una vida totalment normal”, va assegurar la mateixa Chacón. Sabia que cada dia era un regal.

Havia donat a conèixer la seva malaltia com a exemple de superació, ja que, malgrat tot, havia pogut jugar al bàsquet, la seva gran passió, i després desenvolup­ar la seva carrera política sense impediment­s. Molts al PSOE van augurar que podria arribar fins on es proposés i, així, passarà a la història com la primera dona que va ocupar la cartera de Defensa en el Govern d’Espanya, el 2008. La seva imatge passant revista a les tropes, embarassad­a de set mesos, va fer la volta al món.

Va ser el cim d’una carrera política que, potser, encara no havia acabat. Nascuda el 1971 a Esplugues de Llobregat, amb vint anys es va afiliar al PSC i va ser regidora i primera tinenta d’alcalde a l’Ajuntament de la seva localitat natal. Ja amb José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant del PSOE va entrar a l’executiva de Ferraz l’any 2000. Va ser vicepresid­enta primera del Congrés, el 2004, i ministra d’Habitatge, el 2007, abans d’assumir Defensa. També va voler ser la primera secretària general del PSOE en la seva centenària història, en el congrés del 2012, però va perdre davant d’Alfredo Pérez Rubalcaba, que ahir també va reconèixer que estava “desolat”, com el conjunt de la classe política espanyola i catalana, i singularme­nt el PSOE i el PSC, en què la seva inesperada mort va causar commoció.

Se’n va anar a fer classes a Miami, sentint-se menystingu­da en el PSOE, però el 2014, amb el triomf de Pedro Sánchez, va tornar a l’executiva de Ferraz. I va tornar a encapçalar la llista electoral per Barcelona, per última vegada, a les generals del 2015. El 27 d’abril de l’any passat va revelar que no tornaria a anar de cap de cartell per Barcelona per a les eleccions del

2016, cosa que va sorprendre tothom. I després va fitxar pel bufet Ramón y Cajal Abogados. Finalment va ser una dels 17 membres de l’executiva del PSOE que va dimitir per intentar forçar la sortida de Pedro Sánchez, cosa que finalment es va substancia­r el passat 1 d’octubre del 2016.

Llavors Carme Chacón va tornar a desaparèix­er de la primera línia política. I només ara havia començat a reaparèixe­r: el passat 26 de març en el míting en què Susana Díaz va anunciar que es presentarà a les primàries del PSOE i, l’endemà, un altre cop al costat de Zapatero, en l’homenatge que es va celebrar al Congrés en record d’un dels seus companys de gabinet, Toño Alonso, també desaparegu­t prematuram­ent. Ara molta gent pensava que Chacón tindria un paper reservat, un altre cop en la primera fila política, en cas que Susana Díaz guanyés la secretaria general del PSOE el pròxim 21 de maig. Tot i que algun dels seus fidels de sempre comentava fa tot just uns dies, encara que sense descartar res, que ella estava “molt feliç i contenta” amb la seva feina al despatx d’advocats. I, sobretot, amb més temps per dedicar al seu fill.

La seva vida va quedar truncada ahir, de cop. Els Reis van enviar un telegrama amb les seves condolence­s al president de la gestora de Ferraz, Javier Fernández. El president del Govern, Mariano Rajoy, va mostrar el seu més sentit condol per la mort de qui va definir com una “gran política amb sentit d’Estat”. Tothom al PSOE i al PSC va mostrar la seva consternac­ió. “No t’oblidaré mai”, va dir Susana Díaz. La campanya de les primàries socialiste­s ha quedat suspesa.

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? La llavors ministra de Defensa, Carme Chacón, fotografia­da per a una entrevista a La Vanguardia l’any 2008
DANI DUCH / ARXIU La llavors ministra de Defensa, Carme Chacón, fotografia­da per a una entrevista a La Vanguardia l’any 2008
 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain