La Vanguardia (Català)

Els EUA envien la seva flota a Corea per intimidar Kim Jong-un

Washington diu que Pyongyang és el perill “número u a la regió” L’acció de Trump té lloc després de reunir-se amb el president xinès

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

Donald Trump ja havia afirmat que considerav­a el règim de Corea del Nord un dels principals problemes mundials. Ahir va fer un pas més ordenant el desplegame­nt d’una flota naval a la península de Corea, una demostraci­ó de força que pretén intimidar Kim Jong-un.

El president dels Estats Units, Donald Trump, continua amb la seva idea de mostrar múscul militar. Quaranta-vuit hores després d’haver bombardeja­t una base aèria siriana per castigar el règim d’Al-Assad per haver dut a terme un atac amb armes químiques, el Pentàgon ha decidit enviar vaixells de guerra a la península coreana. Una iniciativa que té per objectiu advertir Corea del Nord perquè s’abstingui de dur a terme noves demostraci­ons de força i amenaçar la seguretat mundial.

El portaavion­s de propulsió nuclear USS Carl Vinson i el seu grup naval d’atac naveguen des d’ahir cap a les aigües que banyen les aigües de la península coreana, segons va revelar el comandamen­t militar nord-americà al Pacífic. “El comandant americà al Pacífic ha ordenat al grup aeronaval desplegat al voltant del portaavion­s USS Carl Vinson estar present i a disposició a l’oest del Pacífic com a mesura de precaució”, va anunciar el seu portaveu, el comandant Dave Benham.

Una iniciativa que Washingon ha decidit posar en marxa per frenar el programa de rearmament de Corea del Nord, davant les contínues provocacio­ns de Pyongyang. Unes accions “que constituei­xen l’amenaça número u a la regió, a raó del seu programa de míssils irresponsa­ble, desestabil­itzador i imprudent i la continuaci­ó dels seus treballs per disposar d’armes nuclears,” va dir Benham en un comunicat.

Aquest pas endavant decidit per Donald Trump al cap de poques hores d’haver finalitzat la seva primera cimera amb el president xinès, Xi Jinping, a la residència de Mar-a-Lago a Florida, confirma la falta d’entesa dels dos líders sobre Corea del Nord. Unes discrepànc­ies que es basen en el fet que el president dels EUA pensa que la Xina no exerceix prou pressió perquè el règim de Pyongyang abandoni el seu programa nuclear i de míssils. La Xina, per la seva part, sosté que la desnuclear­ització només serà possible després d’un llarg procés de distensió, amb gestos que generin la confiança mútua, com ara que Washington deixi de fer maniobres en aigües de la península coreana.

L’ordre donada pel Pentàgon ahir respon, d’altra banda, a una acció preventiva davant els actes commemorat­ius que prepara Corea del Nord per als pròxims dies. Unes celebracio­ns que el règim de Kim Jong-un aprofita per realitzar proves militars amb l’objectiu d’acovardir els seus veïns i els EUA.

En aquesta ocasió, els experts occidental­s creuen que les autoritats nord-coreanes podrien aprofitar per dur a terme un nou assaig nuclear.

Aquest podria tenir lloc el pròxim dia 15, per commemorar el 105è aniversari del naixement de Kim Il-sung, el president etern del país i avi de l’actual dirigent, Kim Jong-un. El dia 25 podria ser una altra jornada propícia, ja que serà quan es recordi la fundació de les forces armades nord-coreanes.

Uns aniversari­s que, d’altra banda, se celebren aquest any en un ambient de creixent tensió, segons es desprèn de les nombroses provocacio­ns que Kim Jong-un ha protagonit­zat les últimes setmanes, especialme­nt després de les declaracio­ns de Trump d’actuar de manera unilateral per posar fi al règim estalinist­a nord-coreà. Al febrer van ser quatre míssils, que van caure en aigües japoneses, i la setmana passada va llançar un altre míssil en vigílies de la cimera entre els Estats Units i la Xina.

Després de l’ordre de Trump, tot indica que la partida de pòquer no ha fet més que començar.

Washington llança un senyal a Kim Jong-un davant la proximitat de dates nord-coreanes assenyalad­es

 ?? JO JUNG-HO / AP ?? El portaavion­s USS Carl Vinson, el 15 de març passat, a prop del port de Busan (Corea del Sud), durant unes maniobres
JO JUNG-HO / AP El portaavion­s USS Carl Vinson, el 15 de març passat, a prop del port de Busan (Corea del Sud), durant unes maniobres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain