La Vanguardia (Català)

Matança en dues esglésies cristianes d’Egipte

Més de 40 morts i 130 ferits en els atemptats reivindica­ts per l’Estat Islàmic

- EUSEBIO VAL

VIATGE DELICAT AL CAIRE Els atemptats tenen lloc gairebé tres setmanes abans de la visita del Papa

REBUIG INTERNACIO­NAL

Trump expressa la seva confiança en Al-Sissi, que mobilitza l’exèrcit

Un cop més la minoria cristiana d’Egipte, els coptes, una comunitat de tradició mil·lenària, ha estat víctima de la barbàrie gihadista. Almenys 44 persones van perdre la vida i 130 més van resultar ferides ahir en atacs contra dues esglésies mentre se celebrava la missa del Diumenge de Rams.

Els brutals atemptats, reivindica­ts per l’Estat Islàmic (EI), van ser un avís seriós a les forces de seguretat egípcies, a menys de tres setmanes de la visita que farà Francesc al Caire. El Papa va modificar el text que tenia preparat per després de l’àngelus i va incloure un missatge de condolença i una reflexió sobre les últimes accions terroriste­s a Suècia i a Egipte.

El primer atac es va produir contra l’església de Sant Jordi, a la ciutat de Tanta, al delta del Nil, a un centenar de quilòmetre­s al nord de la capital. La detonació d’una bomba –no està clar si per un terrorista suïcida o un activada a distància– en plena missa va matar 27 fidels i en va ferir gairebé 80. El segon atemptat va tenir lloc a Alexandria, la capital copta. Els terroriste­s no podien haver escollit un objectiu més simbòlic. Un kamikaze va provar d’entrar a la catedral de Sant Marc, seu del Papa copte, Tauadros II, que era a l’edifici però va resultar il·lès. El terrorista no va poder superar la reixa de seguretat, dotada d’una porta giratòria, i va activar l’explosiu. Van morir 17 persones, inclosos tres policies, i va haver-hi uns 50 ferits.

El president egipci, Abdul Fattah al-Sissi, va condemnar els atacs, va convocar una reunió urgent del Consell de Defensa Nacional, va decretar tres dies de dol nacional i va mobilitzar l’exèrcit per protegir edificis estratègic­s. Tauadros II va assegurar que “aquestes accions no danyaran la unitat i la cohesió del poble”. Així mateix, li van arribar condemnes i mostres de solidarita­t de tot el món, inclosos la majoria de líders europeus, els dirigents israelians i palestins –també els de Hamàs–, a més a més del president dels EUA, que va rebre fa pocs dies, a Washington, Al-Sissi: “Confio plenament que el president Al-Sissi gestionarà la situació de la manera adequada”, va escriure Trump en un tuit.

L’EI és una presència amenaçador­a que va a més a Egipte. Des de fa anys operen com a guerrilla a la península del Sinaí, fet que ha provocat l’èxode de famílies cristianes. Però els seus tentacles s’estenen més enllà d’aquesta base territoria­l. Al desembre els gihadistes van atacar una església adjacent a la catedral copta del Caire i van causar una matança entre els fidels.

Els coptes (paraula que significa “egipcis”) són uns 9 milions, sobre una població total d’uns 93 milions. La seva presència és anterior a la invasió àrab, al segle VII després de Crist. La immensa majoria són coptes ortodoxos. Els catòlics arriben, com a màxim, a uns 200.000. Però entre coptes ortodoxos i catòlics les diferèncie­s dogmàtique­s són mínimes.

El papa Francesc té previst viatjar a Egipte els dies 28 i 29 d’aquest mes. Poc després d’aterrar al Caire, i després de visitar el president de la República, Jorge Mario Bergoglio, es traslladar­à a la Universita­t d’AlAzhar –el principal centre mundial d’ensenyamen­t de l’islam sunnita–, on es reunirà amb el gran imam de la mesquita, el xeic Ahmed Muhammad al-Tayyip, que ahir també va condemnar els atemptats i es va solidaritz­ar amb Tauadros II.

El pontífex argentí, després de l’àngelus, a la plaça de Sant Pere, va implorar a Déu la salvació de les víctimes de l’atemptat de divendres passat al centre d’Estocolm i dels que van morir en els atacs contra les esglésies coptes egípcies. Francesc va posar al mateix nivell els terroriste­s i els que fabriquen i venen les armes. “Que el Senyor converteix­i el cor de les persones que sembren el terror, la violència i la mort, i també el cor dels que fabriquen armes i hi trafiquen”, va afirmar el Papa.

 ?? KHALED ELFIQI / EFE ?? La policia investiga l’atac a l’església copta de Tanta, al nord del Caire
KHALED ELFIQI / EFE La policia investiga l’atac a l’església copta de Tanta, al nord del Caire
 ?? KHALED ELFIQI / EFE ?? L’església de Mar Girgis (Sant Jordi), a Tanta, estava atapeïda de fidels que celebraven el Diumenge de Rams quan va esclatar la bomba
KHALED ELFIQI / EFE L’església de Mar Girgis (Sant Jordi), a Tanta, estava atapeïda de fidels que celebraven el Diumenge de Rams quan va esclatar la bomba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain