La Vanguardia (Català)

Dos incendis cremen deu vaixells al Port Fòrum

Es desconeixe­n les causes del primer foc, que es va donar per extingit al migdia, però es va tornar a revifar una hora després

- TONI MUÑOZ Sant Adrià de Besòs

Va passar poc més d’una hora. Des de les 13.30 h fins a les 14.30 h.Una hora en què els bombers van donar per extingit el primer incendi i en la qual va començar el segon quan el foc es va reactivar. Dos incendis van calcinar ahir deu iots que estaven atracats al Port Fòrum de Sant Adrià de Besòs. El primer va ser inesperat, el segon encara més.

Al matí els ocupants de diversos vaixells del pantalà D5 es van aixecar sobresalta­ts. “Foc, foc!”. “Van començar a picar a les portes i a despertar-nos”, relatava amb angoixa Thomas Egerstrom, el propietari d’un vaixell que es va salvar. El seu iot es va quedar a pocs metres que l’atrapés el foc. Les embarcacio­ns situades al seu costat ja no existien. Van ser engolides primer pel foc i després per l’aigua. Cinc vaixells van ser calcinats i quatre d’aquestes embarcacio­ns es van enfonsar. Les flames es van propagar amb molta rapidesa per causes que encara es desconeixe­n. Van saltar d’un vaixell a l’altre sense parar. Les bombones de butà i els vidres van explotar. Els ocupants dels vaixells –estrangers i turistes– van sortir corrent i alguns fins i tot van saltar a l’aigua. “Va ser un moment de terror”, va definir el navegant Sandro Caponi. El pànic també es va apoderar d’Eva Morera, la propietàri­a d’un vaixell xàrter que es va quedar a pocs metres de les flames. “Feia por. El foc no respecta ningú”.

Una vintena de bombers van treballar durant més de sis hores per apagar les flames que cremaven amb virulència. “Tots són fibres i derivats del petroli i això va cremant sense parar”, destacava el cap dels Bombers de la regió metropolit­ana nord, Guillem Recio. Els treballs es van prolongar fins al migdia. Un petit reforç es va mantenir a la zona una hora més, fins que a les 13.30 hores es van retirar. Una hora més tard el foc va cremar de nou. “No teníem indicis que això pogués passar”, va sortir al pas el conseller d’Interior, Jordi Jané, que es va desplaçar fins al Port Fòrum de Sant Adrià.

“La confiança mata l’home”, es lamentava un treballado­r del port ja a la tarda, mentre observava com els bombers tornaven a estar molt ocupats per aturar les flames. En el segon incendi una de les embarcacio­ns que estava mig enfonsada va tornar a cremar, el vent va empènyer el foc i juntament amb el combustibl­e que hi havia escampat per l’aigua va incendiar els vaixells que va trobar al seu pas. Van ser cinc iots més. Dos van quedar completame­nt arrasats i van acabar enfonsant-se. Uns altres tres van patir afectacion­s de diversa considerac­ió. El Port Fòrum de Sant Adrià va instal·lar barreres de contenció flotants per evitar la propagació dels residus i el combustibl­e a aigües obertes, i Protecció Civil va activar l’alerta per contaminac­ió en la marina.

Les embarcacio­ns afectades eren vaixells privats, vaixell hotels i alguns que serveixen com a allotjamen­ts turístics, iots que costen al voltant d’un milió d’euros. El paisatge que va quedar al port era desolador. L’aigua va quedar impregnada d’una capa negra i en sobresorti­a la runa dels vaixells enfonsats. El fum ho embafava tot. Els patrons van passar de l’ensurt inicial a la preocupaci­ó. Molts d’ells van passar el dia amb l’ai al cor esperant que el port prengués una decisió sobre si els deixaven canviar el iot de lloc. Aquest sentiment va afectar sobretot els dos vaixells del pantalà D5, que van quedar indemnes. Finalment van tenir l’autoritzac­ió. Els iots van ser traslladat­s a un nou pantalà més allunyat de l’abocament de combustibl­e.

Una de les propietàri­es es preguntava si el foc estava relacionat amb els “vaixells pirates”. Es referia a les embarcacio­ns que són utilitzade­s com a allotjamen­ts turístics il·legals. “Els legals hem de tenir unes llicències i ens sotmetem a inspeccion­s constants. En aquests casos no se sap quines condicions tenen els vaixells”.

El fum no només va impregnar ahir el Port Fòrum. També la desolació que expressava l’Eva. “Un vaixell l’estimes com a una persona. El dany moral no te’l treu ningú”.

LA REACCIÓ

LA CAUSA DEL SEGON FOC El conseller d’Interior va assegurar: “No teníem indicis que això pogués passar”

Un iot mig enfonsat va tornar a cremar ajudat pel vent i el combustibl­e

 ??  ??
 ?? ROSER VILALLONGA ?? Poc després de donar-se per extingit les flames es van revifar i van calcinar cinc embarcacio­ns més
ROSER VILALLONGA Poc després de donar-se per extingit les flames es van revifar i van calcinar cinc embarcacio­ns més
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un iot s’enfonsa al port esportiu de Sant Adrià de Besòs
ÀLEX GARCIA Un iot s’enfonsa al port esportiu de Sant Adrià de Besòs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain