La Vanguardia (Català)

Alerta dels Mossos pels 2.000 robatoris al mes en cases

Les comarques del Vallès i el Maresme són les més afectades

- MAYKA NAVARRO

Pregunteu al vostre entorn, segur que trobareu algun conegut a qui hagin entrat a robar a casa en l’últim any. Avui el robatori amb força a l’interior d’habitatges és la principal ocupació i preocupaci­ó dels Mossos d’Esquadra, per descomptat, després de l’amenaça terrorista. Ja no importen tant les xifres de denúncies, que des de fa unes setmanes es poden consultar al web de la policia de la Generalita­t. Preocupa l’angoixa que els robatoris provoquen en les víctimes, perquè, quan no hi són, els delinqüent­s violenten un espai tan íntim com és casa seva, i ja és urgent frenar aquest greu problema.

En l’últim any la xifra de robatocruc­ial, ris amb força en habitatges a Catalunya s’acosta als 2.000 assalts mensuals (67 al dia). Hi ha mesos millors, d’altres de pitjors, però l’estadístic­a oscil·la al voltant dels 200 robatoris, més o menys. Aquestes són les xifres a què s’enfronten els Mossos d’Esquadra, conscients que la solució no és només policial, però sense deixar d’assumir la part important que els toca pel que fa a la solució d’aquesta crisi.

L’afectació no és la mateixa a tot el territori. La regió policial metropolit­ana nord és la que concentra més activitat, tant de les bandes especialit­zades en el robatori en habitatges com dels assaltants que aprofiten l’oportunita­t per entrar en una casa a la mínima distracció. Aquest territori agrupa comarques veïnes de Barcelona com el Vallès Occidental, l’Oriental i el Maresme, amb municipis com Sant Cugat, Rubí, Alella, Arenys, l’Ametlla o Montgat, els veïns dels quals, en alguns moments, han tingut la sensació d’estar patint una plaga d’assalts. L’inspector Jordi Ollé, que dirigeix des de la Divisió d’Investigac­ió Criminal (DIC) dels Mossos totes les polítiques que està duent a terme la policia per detenir aquestes bandes de lladres, ho coneix bé.

Divendres, l’inspector Ollé va presidir a la comissaria de Tarragona la reunió mensual amb els responsabl­es dels grups d’investigac­ió de robatoris amb força de cada regió policial. “Aquestes reunions ens permeten ser més conscients de què és una prioritat per als Mossos, i fa més àgil el fet de compartir la informació”, explica a La Vanguardia.

Intercanvi­ar dades policials és perquè les bandes, més que mai, són cada vegada més itinerants. L’inspector mostra unes gràfiques amb el perfil d’aquests saquejador­s. Però primer distingeix dos grups molt diferents.: els especialis­tes que integren bandes criminals i que s’investigue­n com a tal, i els oportunist­es, majoritàri­ament delinqüent­s autòctons, tot i que hi ha algun marroquí o romanès que només entra en un domicili quan realment és molt fàcil.

La incidència del lladre autòcton, el delinqüent habitual, és molt important. Des de principis d’any, els Mossos han detingut 700 persones acusades de robar amb força en habitatges. La meitat dels arrestats eren espanyols, seguits de marroquins. La resta de detinguts pertanyen a les princi-

LA INCIDÈNCIA Les comarques del Vallès i el Maresme són les que més estan patint els lladres de pisos

ELS PROFESSION­ALS

Les bandes estan cada cop més especialit­zades i eviten riscos: fugen si són descoberte­s

pals nacionalit­ats que reuneixen els lladres especialit­zats a robar en habitatges.

Els xilens lideren el rànquing. Integren les anomenades llances internacio­nals integrades per tres o quatre persones que viatgen a Europa amb l’única intenció de robar. “Tots tenen antecedent­s a Xile. De fet, per a ells fer el salt a Europa significa un ascens en el seu currículum delinqüenc­ial”, explica Ollé. Viuen en municipis de l’àrea metropolit­ana, majoritàri­ament a Badalona i Santa Coloma de Gramenet, i matinen com un obrer que fa la seva jornada a la fàbrica. No tornen fins que es fa de nit. Són molt hàbils entrant als domicilis. Només hi accedeixen quan tenen la garantia que no hi ha ningú. No s’arrisquen mai. “Així que se’ls identifica o senten que els segueixen, se’n van”, apunta l’inspector. Pel que fa a aquest grup, els Mossos tenen informació molt valuosa que, a través de la Interpol, els facilita la policia de Xile.

Els georgians integren el segon gran grup especialit­zat en el robatori d’habitatges. El seu àmbit d’actuació se situa en zones urbanes i només es mouen en transport públic. S’estructure­n en grups molt especialit­zats en els quals hi ha “autèntics especialis­tes a obrir tota mena de portes”. Arriben a ser tan bons que en més d’una ocasió les víctimes s’han adonat que els havien entrat a robar quan van trobar a faltar una cosa molt concreta que s’havien endut. Fan vigilàncie­s prèvies, marquen els pisos amb plàstics o movent l’estora de l’entrada per garantir que ningú no ha entrat des que els van visitar. I, com tota organitzac­ió criminal, obeeixen un comandamen­t jerarquitz­at al

Xilens, georgians i kosovars integren els tres grans grups de lladres de pisos especialit­zats

qual paguen una quota obligatòri­a per poder treballar en alguns territoris.

El tercer gran grup està integrat pels kosovars. Els primers que van arribar a Catalunya eren combatents de la guerra que van aterrar amb una gran formació militar i es van especialit­zar en els rififís en les empreses. D’aquests amb prou feines en queden: robar en una empresa va deixar de ser rendible, i molts s’han fet més grans. Però els nous mantenen l’estètica militar i una manera molt concreta d’actuar: “Solen guardar el material que utilitzen per entrar a les cases en amagatalls cavats al bosc. I el material robat, fins que no el venen, també el solen amagar en clots”, apunta Ollé.

Hi ha una caracterís­tica comuna per a tots ells. No s’enfronten mai als llogaters si són descoberts. “No els surt a compte, ni els interessa. Prefereixe­n sortir corrents”, assegura l’inspector.

A aquests grups especialit­zats se’ls investiga per robar en habitatges, però amb l’agreujant de formar part d’una organitzac­ió criminal. Són investigac­ions més complexes, però que aconseguei­xen, com les cinc últimes que s’han dut a terme a Catalunya aquest any, l’ingrés a presó dels seus membres. Això sí, tots tenen bons advocats. Presenten recursos. Paguen les fiances. I o bé canvien d’escenari o continuen robant.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Casa per casa.
Una patrulla dels Mossos d’Esquadra donant un cop d’ull a un habitatge d’una urbanitzac­ió de l’Ametlla del Vallès divendres a la tarda
ÀLEX GARCIA Casa per casa. Una patrulla dels Mossos d’Esquadra donant un cop d’ull a un habitatge d’una urbanitzac­ió de l’Ametlla del Vallès divendres a la tarda
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una patrulla de Mossos recorre una urbanitzac­ió del Vallès Occidental en un dispositiu de prevenció de robatoris en habitatges
ÀLEX GARCIA Una patrulla de Mossos recorre una urbanitzac­ió del Vallès Occidental en un dispositiu de prevenció de robatoris en habitatges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain