La Vanguardia (Català)

Apoteosi de Sheeran en un Palau Sant Jordi a vessar

Apoteòsic concert del cantautor britànic en un Palau Sant Jordi ple a vessar

- Esteban Linés

Va trigar 56 minuts però al final la va cantar, perquè si no hagués estat un disbarat. Ed Sheeran va interpreta­r ahir a la nit Barcelona a Barcelona, és a dir, una cançó inclosa al seu nou disc, ÷, i que havia aixecat polseguera per estar esquitxada de tòpics de turisme de borratxera en relació amb la capital catalana (“Drinking sangria/ Mi niña, te amo mi cariño/Barcelona/Mamasita rica/Sí tu, te adoro, señorita”). Sembla que al públic assistent no li va semblar gens malament, perquè la va acollir amb una de les cridòries aprovadore­s més ensordidor­es de la nit.

I és que Ed Sheeran és un fenomen. Té caràcters objectius, com que és britànic, els seus 26 anys, la seva condició de pèl-roig i, diuen, que més aviat poc afavorit. A més, es dedica a la música, toca la guitarra, escriu cançons i les interpreta. I, en aquest format de cantautor armat únicament amb la seva veu, la seva guitarra i la seva presència, que omple els recintes allà on actua i, sobretot, convenç els que el veuran i l’escoltaran.

Ahir a la nit va tornar a demostrar-ho en un Palau Sant Jordi ple fins a la bandera amb motiu de la presentaci­ó del seu nou àlbum ,÷, el seu tercer disc d’estudi amb què està batent rècords de venda i difusió. L’espai de Montjuïc, que fa dos dies va registrar un altre d’espectacul­ar sold out amb l’actuació de Bruno Mars, ahir a la nit va acollir una multitud també delerosa de veure el seu heroi; un heroi, per cert, que no compleix amb els tòpics preestable­rts pel showbusine­ss i que va aparèixer a l’escenari després del pas de dos teloners, Ryan McMullan i Anne-Marie. Un públic que, com que era un dia festiu, assolellat i que l’endemà no hi havia escola, va acudir en massa amb una significat­iva presència de joves, no tan joves i també nombrosos adolescent­s i nens. Per molts d’ells era tota una experiènci­a iniciàtica, veure el seu ídol en un concert d’aquelles dimensions.

Va ser impression­ant comprovar que, al final de l’apoteòsica funció després de les més de quinze cançons que va interpreta­r, allà a dalt a l’escenari tan sols hi havia un noi d’uns vint anys amb una empatia que funciona (tot i que, mirant-lo fredament es fa difícil d’entendre, ja que Sheeran sembla un tipus més aviat poc divertit) i armat tan sols amb una veu emocionant, la guitarra en qüestió i un pedal per crear loops sonors i donar també sortida a sons pregravats. Tan sols això, i les cançons, per descomptat, que funcionen fabulosame­nt amb la seva barreja de tendresa, sentiment i ganxo, però que no són necessària­ment enmarcable­s.

La vetllada –que només va durar una hora i mitja– va començar de manera impression­ant amb Castle on the hill, i la seva selecció va incloure els talls imprescind­ible i alguna relativa sorpresa com la tornada de Human de Rag’n’Bone Man. Hi va haver de tot, com un Galway Girl que va transmetre molt (“I took her by the hand/

Per a molts dels assistents era la primera vegada que veien el seu ídol en un concert d’aquestes dimensions

Said, ‘baby, I just want to dance’ /My pretty little Galway girl”). O quan va animar el públic a acompanyar-lo en el tema que tancava oficialmen­t la nit, un Sing estimulant i que va fer dibuixar un somriure feliç a les cares dels entregadís­sims devots que corejaven “Sing! Louder! Sing!”. En qualsevol cas, l’entrega dels assistents va ser màxima, corejant i cantant sobretot les composicio­ns del seu últim àlbum, tot i que sense fer escarafall­s a les dels seus dos discos anteriors, + (The A team i You need em, I don’t need you )i x (Bloodstrea­m, Sing i Thinking out loud).

Sheeran, la precoç carrera musical del qual va arrencar com a autor d’èxits de pop per a estrelles com Justin Bieber, Taylor Swift o One Direction, ha anat reflectint al seu repertori la seva maduresa de forma gradual, i així, per exemple, va recordar els seus avantpassa­t irlandesos en l’evocadora Nancy Mulligan, es va divertir amb les entonacion­s gaèliques, o directamen­t va emocionar amb l’esmentada Galway girl o retent homenatge al mestre Van Morrison amb, per exemple, How would you feel (Paean), bonica balada inclosa al seu recent àlbum i que va cantar al costat d’un teclista per oferir un lleuger acompanyam­ent.

En fi, Sheeran sembla un bon xaval; com es deia al principi, no és cap adonis, però la seva dolçor i la barba que no acaba d’arrelar li atorguen un encant que pel que sembla és arrasador. Si a això s’afegeix un repertori més viat dolçàs, quan no candit, ideal per a cors disposats i agitats, la cosa té aparences d’infal·libilitat. I a sobre, no té aspecte de superstar i apareix a l’escenari com un més, un tros de pa que vol gaudir del cor i de la vida... tot i que sigui bevent sangria a Barcelona.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? L’ídol britànic va enlluernar el jove auditori amb l’ajuda de la seva guitarra i la seva sorprenent empatia
ÀLEX GARCIA L’ídol britànic va enlluernar el jove auditori amb l’ajuda de la seva guitarra i la seva sorprenent empatia
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Un Sant Jordi ple a vessar va corejar les cançons del músic de 26 anys
ÀLEX GARCIA Un Sant Jordi ple a vessar va corejar les cançons del músic de 26 anys
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain