La Vanguardia (Català)

Moral i corrupció

- M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials de París Traducció: José María Puig de la Bellacasa

En política és millor desconfiar tant del corrupte com de qui combat la corrupció, ja que els seus motius no han de ser moralment acceptable­s per si mateixos, com planteja Michel Wieviorka: “Quan sorgeix un assumpte de corrupció, la societat, per contrast, seria bona, impol·luta, desitjosa d’observar que es respecten els valors ètics i morals; i, pel que es refereix als qui asseguren la revelació de l’assumpte, serien institucio­ns respectabl­es o protagonis­tes eminentmen­t positius”.

Hi ha una cosa torbadora en el fet de ressaltar la moral en la política contemporà­nia. És la idea que és positiu descobrir els incomplime­nts, la mentida, els compromiso­s amb els diners, el desordre i altres desviacion­s, un factor que permet una actitud de domini. I també en la imatge que la corrupció és abans que res el tret caracterís­tic de figures polítiques sempre susceptibl­es de valer-se del seu poder per promoure abusivamen­t interessos personals o partidaris.

Quan sorgeix un assumpte de corrupció, la societat, per contrast, seria bona, impol·luta, desitjosa d’observar que es respecten els valors ètics i morals; i, pel que es refereix als qui asseguren la revelació de l’assumpte, serien institucio­ns respectabl­es o protagonis­tes eminentmen­t positius, d’una gran noblesa, o bé cavallers de la veritat, “proclamado­rs d’una alerta” a favor del bé comú. De fet, un punt de vista més matisat s’ha d’aplicar quan es tracta d’aquests desafiamen­ts.

Sens dubte, sovint, per mitjà de la tasca regular i constant d’una institució s’efectua la revelació de la corrupció; es tracta d’una comissió parlamentà­ria, de la policia, de la justícia que l’exposen a la llum, i respecte a aquest punt no hi ha res a dir. Però no és sempre el cas.

Perquè el saber pot adoptar altres vies i provenir d’altres protagonis­tes. Així és quan els qui són coneixedor­s de fets que podrien provar-se delictius o criminals es dirigeixen no a les institucio­ns, a la policia o a la justícia, sinó més aviat en el si de la major discreció, en secret, acudeixen als mitjans que transmeten les informacio­ns i els documents que podrien donarlos suport, de forma gratuïta o a canvi d’una remuneraci­ó. Pot dir-se que els seus motius correspone­n necessària­ment al bé comú? No necessària­ment: pot tractar-se també d’un arranjamen­t de comptes personal, de venjar-se d’actuacions fosques o d’afeblir un adversari polític o econòmic llançant-lo com a past a l’opinió pública. Estem, doncs, a prop de la delació que s’acompanya de l’anonimat.

Aquest tipus de funcioname­nt s’eleva de vegades al nivell de “periodisme d’investigac­ió”. És un fet que la investigac­ió dels que destapaven els escàndols era generalmen­t seriosa, profunda i podria basar-se en una dilatada i exigent investigad­els ció, en un reportatge minuciós. Però en l’actualitat les revelacion­s es basen bàsicament en la denúncia que arriba a la redacció d’un diari. Un periodista pot completar-la amb algunes entreviste­s i trucades perquè si algú ha “venut l’assumpte” cal assegurar que les dades transmeses són sòlides i que els possibles documents en què es basen són autèntics. I, una vegada operat el procedimen­t, sense que se sàpiga mai quines normes s’han respectat, els qui s’entreguen a aquest treball no tenen més que esperar la seva publicació triant bé el moment; per tant, en un context que assegurarà més ressò a aquesta publicació. D’allà una primera conclusió: el coneixemen­t de la corrupció pot procedir d’una investigac­ió opaca i de vegades possibleme­nt escassamen­t moral.

L’impacte pot ser considerab­le quan la informació és publicada, saltant per sobre dels elements mediadors que hauria d’aportar la justícia, per arribar directamen­t a la població. Quan la publicació d’una revelació no espera res del Parlament o de la justícia; és, al contrari, capaç de suscitar l’entrada en el joc, per exemple, donant peu a una enquesta, de manera que els ciutadans es forgen les seves opinions sense esperar les proves. Les veritables proves, policials o judicials, potser, no arribaran mai. I, en tot cas, massa tard perquè els acusats tinguin oportunita­t de defensar-se. D’aquí una segona conclusió: els escàndols que revelen els mitjans de comunicaci­ó pertorben el joc democràtic mentre l’alimenten; per una part, debiliten, reemplaçan­t-les, les institucio­ns, consagrade­s a vetllar pel respecte de les normes en aquest cas passades per alt o trepitjade­s. I, d’altra banda, la publicació directa dels escàndols aporta als ciutadans uns coneixemen­ts que constituei­xen un enfocament de vegades lluminós i clar sobre una personalit­at, un partit, un govern; suscita debats, impulsa els poders públics a legislar.

Entre els testimonis i explicacio­ns que solen conformar l’essencial de la feina periodiste­s anomenats “d’investigac­ió”, els que aporten possibles fugues provinents de la justícia exerceixen de vegades un paper decisiu, sobretot després de les primeres revelacion­s, quan s’ha obert una investigac­ió judicial i hi ha persones imputades. També en aquest cas, l’anàlisi revela una profunda ambivalènc­ia. Les informacio­ns resultants d’aquestes fugues són totalment il·legals però molts mitjans se’n nodreixen. El que, d’una banda, tradueix la fallida de les normes de dret, començant pel secret que ha d’envoltar la investigac­ió policial i judicial i, d’altra banda, respon a la impaciènci­a de la població, que desitja i valora poder estar informada en temps real i exigeix transparèn­cia immediata. D’aquí una tercera conclusió: els mecanismes de revelació de la corrupció mostren realitats bona part de les quals mereixen ser conegudes, però que també encoratgen i afavoreixe­n el descontrol en el mateix si de la institució judicial.

Finalment, quart problema, l’apetència dels mitjans pels escàndols de corrupció no és necessària­ment un senyal de bona salut política ni moral. La política no és la moral ni l’ètica malgrat que calgui desitjar que s’hi aproximi. És freqüent que un responsabl­e polític sigui apreciat pels seus resultats o estimat per les seves promeses i, tot i això, percebut clarament pels seus atemptats a la moral, ja es tracti de diners, sexe o totes dues coses. Les crides a la neteja, a la transparèn­cia que mostren una cara virtuosa indispensa­ble en democràcia poden desembocar en mecanismes de tipus totalitari, en els quals buscar la puresa acaba per la denúncia generalitz­ada i el control massiu del Gran Germà.

Per tant, el combat contra la corrupció és una exigència democràtic­a que cal ressaltar i a la qual s’ha de donar preferènci­a, però la manera com es dirigeix aquest combat acostuma a ser ambivalent i font de problemes per a la bona salut de la democràcia.

Els ‘escàndols’ que revelen els mitjans de comunicaci­ó pertorben el joc democràtic al mateix temps que l’alimenten El coneixemen­t de la corrupció pot procedir d’una investigac­ió opaca i de vegades escassamen­t moral

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain