La Vanguardia (Català)

Gisel Noè

Alumnes de 10 i 11 anys creen una exposició d’art contempora­ni

- FEDE CEDÓ

DIRECTORA DEL M|A|C Mataró Art Contempora­ni (M|A|C) ha confiat a escolars de 10 i 11 anys el muntatge i el comissaria­t d’una exposició a partir d’obres d’artistes consagrats. El resultat és El relat d’una exposició, que es pot visitar a Can Palauet.

En l’art contempora­ni tot està relacionat” adverteix Otger, d’11 anys, en un intent de captar l’atenció de la trentena d’adults que han anat a la mostra El relat d’una exposició, negociada, muntada, comissaria­da i guiada per escolars de cinquè curs de les escoles Angeleta Ferrer i Montserrat Solà, produïda pel MAC (Mataró Art Contempora­ni) i que estarà oberta fins al 21 de maig a Can Palauet.

A la sala es distingeix­en els comissaris precoços per la seva samarreta d’edició limitada dissenyada amb la tipografia única de l’artista Martí Ansón i per la naturalita­t amb què s’espavilen mentre exhibeixen els seus coneixemen­ts de les obres. Explica Gisel Noè, directora del MAC que ells mateixos han ideat un sistema de fitxes amb què interactue­n amb el públic, a qui interpel·len sobre aspectes conceptual­s de cada obra. Els escolars, com a comissaris reals de l’exposició, han dissenyat l’espai expositiu i han negociat amb els artistes el lloc i la manera de col·locar cada una de les peces. “Fins i tot han escollit el color dels coixins” i la mida de les taules sobre les quals s’exposen algunes peces com els lleons de fusta de l’obra Fes-te el lleó! de Jordi Lafon i Montsita Rierola, excedents rescatats de l’antiga fàbrica Goula que va tancar el 1996, per ser personalit­zats. En altres casos, com la peça la Cailaxera del dissenyado­r Curro Claret, els alumnes han estat convidats a participar en el procés de creació recopilant material per reciclar als mercats de la ciutat.

La preparació de la mostra ha durat vuit mesos, durant els quals 75 nens de tres línies s’han barrejat per crear un projecte comú. Han visitat el MACBA però no només les obres, sinó també la biblioteca i el centre de documentac­ió” afegeix Noè, per entendre el rerefons d’una exposició. Al final van decidir quin dels artistes volien exhibir. Aquests, quan van conèixer la iniciativa pionera, no van dubtar a oferir-se a participar en la mostra compartida i van accedir a visitar les aules per conèixer i negociar amb els futurs comissaris de l’exposició. Als nens els va impression­ar especialme­nt Perejaume “per la seva presència” i la seva manera d’entendre l’art. “Ens va dir que si mirem al mar en direcció a Girona, el trobarem a ell” recorden, mentre coneixien l’obra Exvots, una dotzena de peces de cera fetes a partir de motllos d’elements naturals .

A Isabel Banal els nens la van escollir perquè els va cridar l’atenció que treballés “una col·lecció de col·leccions” que només s’ha pogut veure en galeries de Madrid i Roma. Tutta Roma és una sèrie feta a partir de restes de goma d’esborrar, guardades en pots de vidre, amb què havia esborrat dibuixos molt precisos de la Fontana di Trevi, el Colosseu o el Panteó i amb l’etiqueta explicativ­a com a única referència.

A El relat d’una exposició no hi falten els dibuixos de Welcome Mataró (2009) de Raül Roncero, postals sobre la ciutat. Ni el Cap simptomàti­c (2015) del primer cíborg reconegut, l’artista Neil Harbisson, que ha desenvolup­at un ull òptic que permet traduir els colors en notes musicals.

A la mostra també es poden admirar altres artistes contempora­nis que han prestat la seva col·laboració com ara Accions a casa (2006), de Bestué-Vives; Text on snow on the Botanical Garden (2013), de Mariona Moncunill; l’oli Gris Payne (La bandera al cim), de Rafael G. Bianchi; les bosses SML multipurpo­se bags (2009), de Belén Uriel; la instal·lació Els papers del segle, d’Enric Farrés Duran, i els Llistats, d’Ignasi Aballí.

El relat d’una exposició, a més, incorpora les noves tecnologie­s, ja que una app permet, quan s’escaneja la fotografia de l’obra, accedir al video dels nens amb la peça demandada. L’Adrià, d’11 anys, comenta l’avantatge de la seva vivència : “no sempre es poden conèixer les obres i els seus creadors”.

Tretze artistes consagrats accepten el repte i negocien amb nens exposar les seves peces a Mataró

 ??  ??
 ?? PEDRO CATENA ?? Edgar, alumne de l’escola Montserrat Solà, interactua amb el públic davant l’obra Exvots de Perejaume
PEDRO CATENA Edgar, alumne de l’escola Montserrat Solà, interactua amb el públic davant l’obra Exvots de Perejaume

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain