La Vanguardia (Català)

Mercedes es posa primera

L’anglès passa el corró a Xangai i empata en el lideratge amb un Vettel obstruït

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

La victòria de Lewis Hamilton en el gran premi de Xangai ha dut l’escuderia Mercedes al capdavant del mundial de constructo­rs, una posició que amenaça de no abandonar, menys encara si els Ferrari de Vettel i Räikkönen s’embranquen en baralles entre ells que només serveixen per aplanar el camí al tricampió britànic.

Lewis Hamilton i el seu Mercedes ja han pres el comandamen­t –compartit amb Sebastian Vettel– del Mundial d’F-1. El pilot anglès i el seu bòlid de motor alemany, amb el favor de la pole, passaven el corró en el circuit de Xangai com abans: imposant un ritme inabastabl­e obrint pista, evitant les baralles i gestionant la renda acumulada per estalviar-se ensurts. Ni li va caldre la protecció del seu escuder per estar fora de perill del seu perseguido­r, un Vettel amb bon ritme però que va pagar amb escreix el tap que li va fer Kimi Räikkönen.

Què hauria passat si Vettel s’hagués desdoblat abans, en comptes d’aguantar darrere del finlandès 12 voltes? Segurament Hamilton no hauria tingut un final tan plàcid. “A les darreres voltes preguntava quins temps feia Sebastian i li replicava; m’estava retallant temps”, admetia la seva preocupaci­ó Lewis, que tenia més de 8s de marge.

Va ser aquest tap de Räikkönen a Vettel una de les claus de la cursa, així com un començamen­t accidentat en una pista molla –tothom menys Carlos Sainz va sortir amb pneumàtics intermedis– que va sacsejar l’ordre de la graella. En la primera volta un toc de Stroll (Williams) amb Checo Pérez (Force India) va motivar un cotxe de seguretat virtual que molts van aprofitar per passar pel garatge per calçar-se les gomes llises, a la volta 3. Aquest primer ball de posicions va endarrerir Vettel del 2n al 6è lloc. I més reordenaci­ó hi va haver amb el posterior accident de Giovinazzi (Sauber), a la volta 5, que va provocar l’aparició del cotxe de seguretat i més entrades a boxs.

D’aquesta doble agitació va resultar

Vettel es va quedar darrere de Räikkönen 12 voltes, va perdre 5,4 segons i ja no va poder atacar Hamilton

que Hamilton va mantenir el primer lloc, però sense Bottas darrere –per una virolla se’n va anar al 12è–, els dos Red Bull a cua del Mercedes –Verstappen va saltar del 16è de sortida al 2n–, i Vettel va quedar atrapat, 5è, a l’esquena de Räikkönen. Les 12 voltes que va estar darrere del finlandès el van endarrerir 5,4s de l’anglès, un temps que segurament li hauria permès atacar al final Lewis.

Si Hamilton va posar la solidesa i la consistènc­ia del ritme, Vettel va regalar algunes de les millors accions de la prova quan va haver de remuntar posicions. Primer passant el seu company, que va aixecar el peu per facilitar la maniobra; després amb un exterior de pel·lícula sobre Ricciardo per escalar al 3r lloc; i, finalment, collant Verstappen, que va haver de bloquejar els frens i canviar de gomes. L’holandès, escollit Pilot del Dia, va oferir una excel·lent remuntada del 6è fins al podi.

L’escalada de Vettel va acabar allà. Va poder retallar distància a Hamilton, dels 9,4 als 6,2 segons finals, però no va poder inquietar mai el lideratge de l’anglès.

Menció especial mereix l’actuació de Sainz, que va remuntar del 18è en la primera volta –per la gosadia de sortir amb supertous en la pista molla– fins al 7è. “Som el primer cotxe darrere dels tres grans”, deia el madrileny, que va derrotar Fernando Alonso en el duel particular. En aquesta jugada, a la volta 35, l’asturià, en la 8a posició, va trencar la transmissi­ó del McLaren i es va quedar sense puntuar. “Podia haver-me endut punts; eren possibles”, va dir, alhora que considerav­a “surrealist­a” lluitar amb Bottas “i que no et pugui avançar en dues o tres voltes”; fent veure que mereixia aquell volant.

El madrileny acaba 7è remuntant 11 posicions i l’asturià abandona per avaria quan era 8è

 ?? ROMAN PILIPEY / EFE ?? Lewis Hamilton, el segon pilot més victoriós de la història, celebra amb eufòria el seu cinquè triomf a Xangai i el 54è de la seva trajectòri­a
ROMAN PILIPEY / EFE Lewis Hamilton, el segon pilot més victoriós de la història, celebra amb eufòria el seu cinquè triomf a Xangai i el 54è de la seva trajectòri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain