La Vanguardia (Català)

Mr. Porsche diu adéu

El poderós executiu alemany abandona el grup Volkswagen

- Barcelona

Ferdinand Piech (79), net de Ferdinand Porsche i un dels principals directius del grup Volkswagen fins a la seva dimissió el 2015, ha venut les seves accions en la companyia amb la intenció de jubilar-se.

Amb dotze fills, multimilio­nari, una col·lecció envejable d’automòbils i quatre matrimonis a l’esquena, als 79 anys el totpoderós Ferdinand Piëch, l’artífex de l’expansió internacio­nal del grup Volkswagen, ha posat punt final a la seva carrera.

La setmana passada es va vendre el paquet d’accions que tenia de Porsche (l’empresa que deté el 52% dels vots en el grup de Wolsfburg) al seu germà petit, Hans Michel, i altres membres del seu clan familiar. S’estima que els títols poden valdre al voltant de 1.100 milions d’euros.

Piëch, net del mític Ferdinand Porsche, ha estat durant dues dècades la cara visible del que avui és el fabricant d’automòbils més gran del planeta. S’hi va estrenar a començamen­ts dels noranta, quan el grup registrava números vermells, i els va capgirar.

Va pilotar-ne la internacio­nalització mitjançant la compra de marques com Lamborghin­i i Bugatti, amb el posicionam­ent del grup cap a un estàndard superior, el renaixemen­t del Beetle i amb la conquesta del mercat nord-americà.

Va estar, amb la seva influent dona Ursula (una educadora infantil que inicialmen­t havia estat contractad­a com a mainadera dels seus fills), movent els fils de l’empresa fins a l’any 2015, que va dimitir del consell de supervisió després d’un dur enfrontame­nt amb Martin Winterkorn, aleshores el president del consell d’administra­ció del grup, que també va haver d’abandonar el càrrec cinc mesos després per l’esclat de la crisi de les emissions dièsel.

La seva sortida definitiva de Volkswagen marca també un punt i a part, perquè la seva branca familiar fa definitiva­ment un pas enrere en la gestió de l’empresa. “Els membres del clan Porsche-Piëch que controlen Volkswagen ja no seran elegibles per servir càrrecs directius en el grup automobilí­stic”, va amonestar Wolfgang Porsche, el màxim executiu de l’homònima companyia.

Va tenir un dur enfrontame­nt amb Winterkorn cinc mesos abans que esclatés el Dieselgate

“El fet que ara cap membre de la família no estigui actiu en els negocis operatius del hòlding és un sistema que s’hauria d’aplicar a totes les empreses”, va afegir Porsche, obviant que ell mateix encara exerceix funcions executives en el grup. Entre la branca Piëch i Porsche sempre hi va haver desacords i ara tot indica que Piëch ha deixat el camp lliure al seu rival.

Amb reputació de ser fred i maquiavèl·lic, Ferdinand Piëch ha mantingut una influència notable en l’empresa, fins i tot quan va deixar de mantenir responsabi­litats en la primera línia. En ocasió dels salons automobilí­stics més prestigios­os, els oradors sempre buscaven de forma implícita la seva aprovació, encara que només fos amb la mirada des de la distància.

Recentment Piëch es va declarar entusiasta del Seat Ateca, i el va qualificar com un dels cotxes més bonics de tot el grup. Ara tindrà més temps per dedicar-se als seus nombrosos fills i la seva família.

 ?? JOHANNES EISELE / AFP ?? Ferdinand Piëch en una foto del 2013
JOHANNES EISELE / AFP Ferdinand Piëch en una foto del 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain