La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

El nou partit amb què Ada Colau vol fer el salt a la Generalita­t, i la millora substancia­l de la construcci­ó, el sector més castigat durant la crisi econòmica.

ADA Colau ja té partit, tot i que de moment sense nom oficial. Una formació que es vol erigir en el grup hegemònic d’una Catalunya nova que dissenya com a “república social, democràtic­a i ambientalm­ent justa” i que assumeix la voluntat sobiranist­a per compartir-la amb altres sobiranies al si d’un Estat plurinacio­nal, segons es va aprovar a l’assemblea fundaciona­l de dissabte passat a Barcelona.

Una definició prou ambigua perquè pugui alimentar totes les opcions que conviuen dins el nou partit, el lideratge del qual comparteix l’alcaldessa de Barcelona amb Xavier Domènech, en una bicefàlia que serà temporal. Fins que Colau ho decideixi o els temps electorals l’obliguin. Tot i això, la fórmula amb què el nou partit afronta el problema territoria­l no és nova. Ni federalist­a ni independen­tista ja ho va ser durant decennis el partit de Jordi Pujol, i val a dir que no li va anar gens malament fins que les circumstàn­cies del sobiranism­e i les de tipus fiscal se’l van carregar. Domènech, que no pretén ser Pujol, assumeix que “ens qualificar­an d’ambigus”, però és precisamen­t “aquesta ambigüitat la que ens enforteix”, i recorda que va ser En Comú Podem qui no es va moure del plantejame­nt del referèndum des del principi.

El partit de Colau es presenta a la societat catalana com l’estendard de la diversitat social que allotja en el seu si, malgrat que neix amb una crisi amb el soci més important: Podem. La negativa del seu líder, AlbanoDant­e Fachin, a integrar-se en el nou partit després d’una consulta a les bases molt minoritàri­a va marcar i molt l’acte fundaciona­l. Ni tan sols la presència de Pablo Echenique, secretari d’organitzac­ió de Podem, ni la pressió de Pablo Iglesias van aconseguir reduir la resistènci­a del líder podemita català, encara que fins a set militants d’aquest grup ja formen part de les estructure­s dirigents del nou partit. Hi ha el convencime­nt que la resistènci­a de Fachin serà vençuda, però que el fet que partit neixi coix pel que fa a la seva unitat no és una bona notícia.

El nou partit és una amalgama de l’esquerra catalana en què hi ha des de vells peseceros i psuqueros, siguin d’ICV-EV o d’EUiA, fins a joves politòlegs especialis­tes en la nova política, passant per activistes de la PAH o d’altres causes solidàries, sindicalis­tes, verdes i radicals comunistes, és a dir, és el punt de fusió d’una sèrie de corrents de l’esquerra catalana que, des del principi, es van alinear amb l’opció d’Ada Colau per assolir l’alcaldia de Barcelona i que han treballat junts per constituir un partit nou amb voluntat hegemònica.

No és la primera vegada que es prova de trencar l’statu quo en els últims quaranta anys, però sí que per primer cop tenen possibilit­ats de guanyar. Ja ho han fet a Barcelona i altres ajuntament­s i en dues ocasions en unes eleccions legislativ­es a Catalunya. Han trobat un espai en l’heterogeni món de l’esquerra política, en el qual competeixe­n amb el PSC, ERC i la CUP, entre altres opcions. I si tenen possibilit­ats d’assolir el poder és gràcies sobretot al concurs d’una líder nova, Ada Colau, que es va presentar incontamin­ada i que no ha fet més que créixer encara que només sigui en les expectativ­es.

Si a més hi sumem una nòmina de resistents experiment­ats que procedeixe­n de la lluita a la universita­t, als barris, a les escoles, als hospitals, etcètera, es pot concloure que caldrà tenir-los molt en compte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain