La Vanguardia (Català)

Els EUA ja no veuen possible la pau amb Al-Assad

L’ambaixador­a a l’ONU diu que “no hi ha solució” si continua el president sirià

- WASHINGTON Redacció i agències

L’ambaixador­a dels Estats Units que es comunica amb l’ONU, Nikki Haley, va dir ahir clarament que el president sirià, Baixar al-Assad, ja no es pot mantenir en el poder després de l’atac químic de la setmana passada: “No hi ha cap opció o solució política amb Al-Assad al capdavant del règim”, va dir Haley en unes declaracio­ns que semblen indicar un canvi evident de política de la Casa Blanca respecte al conflicte.

La representa­nt dels Estats Units ja va fer dimecres un al·legat molt dur al Consell de Seguretat després de fer-se públiques les imatges de nens morts o agonitzant després de l’atac a la localitat de Khan Xaikhun. Haley va mostrar algunes d’aquelles imatges als seus col·legues i va criticar Rússia amb duresa per haver bloquejat una condemna al règim de Damasc.

“Si tens en compte les accions que ha dut a terme i la situació que ha provocat, serà difícil que a Síria hi hagi un govern estable i pacífic amb Al-Assad”, va recalcar ahir Haley a la CNN. “Creiem que hi haurà un canvi de règim”, va afegir. No obstant això, també va recordar que Washington té el focus posat en la lluita contra l’Estat Islàmic.

En aquesta última línia també es va mantenir el secretari d’Estat, Rex Tillerson. En una altra entrevista va afirmar: “La prioritat dels Estats Units és i continua sent la caiguda de l’Estat Islàmic (EI). Una vegada que aquesta amenaça s’hagi reduït, crec que podrem centrar l’atenció en la manera de buscar l’estabilita­t a Síria”, va afegir.

Per mediar entre les dues declaracio­ns, va intervenir H.R. McMaster, conseller de seguretat de Donald Trump, que va dir que la lluita contra l’EI i l’expulsió d’Al-Assad “són dos objectius que es poden fer simultània­ment”.

Després d’anys d’insistènci­a per part de l’Administra­ció dels Estats Units, sota la presidènci­a de Barak Obama, de la necessitat que Al-Assad deixés la presidènci­a per garantir un futur estable al país, l’arribada de Trump a Washington va fer pensar que havia canviat l’estratègia. Semblava que Trump tenia la prioritat de tenir una bona relació amb Rússia. El fet que Moscou doni suport al règim de Damasc i els avanços de l’exèrcit d’Al-Assad en el camp de batalla feien preveure que Washington acabaria acceptant la política de fets consumats.

Tot i això, la matança amb armes químiques a Khan Xaikhun sembla haver provocat un gir de 180 graus als Estats Units. L’atac amb míssils llançat divendres a la matinada contra la segona base aèria de l’exèrcit sirià va ser interpreta­t per alguns analistes com un canvi total de política per part de Trump. D’altres, tot i això, creuen que només és una operació

Tillerson matisa que la prioritat per a Washington encara és posar fi a l’Estat Islàmic

de maquillatg­e, destinada a atreure la simpatia de la població nord-americana, que està donant les pitjors qualificac­ions a un president acabat d’elegir.

De moment, sembla que els fets donen la raó als primers. L’administra­ció Trump va informar el Congrés després de l’atac que “podria dur a terme accions suplementà­ries”, amb la qual cosa no es descarten més intervenci­ons. I les declaracio­ns de l’ambaixador­a Haley han deixat força clar que Washington ja té una línia d’actuació nova que encaixa més amb la que duia a terme Obama al principi de la guerra i que allunya la Casa Blanca de Moscou, almenys pel que fa a la política a l’Orient Mitjà.

El fet que un dels canvis polítics de l’Administra­ció Trump respecte a la d’Obama sigui plantar cara a l’Iran també hi pot haver influït. Teheran ha estat un dels principals valedors d’Al-Assad. Ahir Tillerson va insistir en aquest punt. Juntament amb la lluita contra l’EI, va apuntar que una altra prioritat ara “és tallar qualsevol influència de l’Iran ala zona”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain