La Vanguardia (Català)

L’autor de l’atemptat d’Estocolm havia demanat asil i tenia ordre d’expulsió

-

El suposat autor de l’atemptat de divendres passat amb un camió al centre d’Estocolm, en què van morir quatre persones i 15 més van resultar ferides, havia sol·licitat asil, li va ser denegat i des de feia mesos tenia pendent una ordre d’expulsió de Suècia, segons va confirmar ahir la policia. El dia en què milers de persones es van manifestar per la pau al centre de la capital sueca, lloc de l’atac on van morir dos suecs, un britànic i un belga, les autoritats van confirmar que el sospitós, un ciutadà uzbek de 39 anys, va havia mostrat simpatia per l’Estat Islàmic (EI) a les xarxes socials. Va ser atrapat poques hores després d’atropellar desenes de transeünts i encastar un camió que acabava de robar a l’aparador d’uns grans magatzems.

El presumpte atacant va demanar asil a Suècia el 2014, però la seva petició va ser rebutjada el juny del 2016 per la direcció general de Migracions. Aquest organisme va ser el que li va comunicar el desembre de l’any passat que havia d’abandonar el país de forma voluntària, però com que no ho va fer, va traslladar el cas a la policia, que sol ser el procedimen­t habitual. El passat 24 de febrer es va emetre una ordre de recerca per executar l’expulsió.

En el curs de la investigac­ió, diverses persones han estat interrogad­es i estan retingudes, segons va declarar Jan Evensson, de la policia d’Estocolm. Almenys un d’ells ha estat formalment detingut, encara que no han transcendi­t més detalls, més enllà que els agents asseguren que hi ha “una sospita justificad­a” que el detingut hagi comès un delicte de terrorisme.

Les autoritats sueques, que no han donat més detalls sobre les víctimes per respecte als familiars, mantenen un dispositiu reforçat en llocs de tot el país on hi pot haver alta concentrac­ió de gent, encara que descarten que hi hagi “risc concret” que es produeixin més atemptats.

Dels quinze ferits en l’atac, deu persones estan hospitalit­zades, algunes molt greus. Per solidaritz­ar-se amb elles i amb les víctimes mortals, milers de ciutadans es van concentrar a la cèntrica plaça Sergel i els seus voltants, a pocs metres de l’escenari de l’atemptat, per enviar un missatge d’esperança i de pau. La concentrac­ió, convocada per un blogaire suec d’origen iranià, va omplir la plaça i els carrers limítrofs. Molts dels assistents portaven flors, pancartes i banderes sueques, enmig d’una forta presència policial. Avui Suècia viurà un dia de dol per l’atemptat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain