La Vanguardia (Català)

Veneçuela acusa diversos països veïns de maniobrar en contra seu

- CARACAS Agències

La temperatur­a política de Veneçuela continua escalfant-se, està a tocar del caos institucio­nal i ciutadà i de l’aïllament internacio­nal. Les manifestac­ions de dissabte es van tancar amb almenys nou ferits, i la policia nacional bolivarian­a va utilitzar aigua, gasos lacrimògen­s i bales de goma per dispersar els milers de manifestan­ts.

Per la seva banda, la ministra de Relacions Exteriors, Delcy Rodríguez, va acusar ahir els principals actors polítics i econòmics de Llatinoamè­rica de maniobrar contra el govern de Nicolás Maduro.

Rodríguez es va referir a diversos “governs de dreta” que, segons el seu parer, “estan promovent la intervenci­ó del nostre país, que en cada minut estan pronuncian­t-se en contra dels afers interns que passen a Veneçuela.” Entre els governs assenyalat­s consten Colòmbia, Mèxic, el Brasil i l’Argentina, que han mostrat la seva preocupaci­ó pel rumb que està prenent el país arran de la inhabilita­ció durant 15 anys del líder opositor Henrique Capriles.

A més, la cap de la diplomàcia veneçolana va protestar “enèrgicame­nt contra la posició transmesa per la cancelleri­a de Colòmbia”, que va alertar sobre la situació de Capriles, que, per cert, va denunciar aquest cap de setmana un atac “amb bombes” a la seu del seu partit, mentre ell mateix, dues vegades candidat a la presidènci­a, era allà.

“A Colòmbia li diem: ‘Centreuvos en la vostra pròpia realitat, una violació massiva de drets humans, un país on assassinen líders sindicals i camperols”, va acusar Delcy Rodríguez, que també va qüestionar els pronunciam­ents i “pretension­s d’ingerència” de Mèxic, el Brasil i l’Argentina, és a dir, les potencies econòmique­s de Llatinoamè­rica. Tots aquests països han criticat el Govern de Nicolás Maduro per la seva actuació davant les protestes opositores dels últims dies, que han deixat desenes de ferits i detinguts. “Els diem: no fiqueu el nas en els assumptes de Veneçuela”, va insistir Rodríguez criticant l’oposició i titllant-la de “força violenta” que “encoratja el terrorisme” i “pretén enderrocar el Govern legítim”.

Entre els suports que en les últimes hores ha rebut Capriles hi ha el del president del Govern, Mariano Rajoy: “Estem amb la llibertat i la democràcia. La nostra solidarita­t amb @hcapriles. MR”, va escriure ahir Rajoy al seu compte personal de Twitter.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain