La Vanguardia (Català)

Cs, PP i PSC demanaran detalls sobre els viatges de Puigdemont

L’expresiden­t Mas farà una gira francòfona a finals de mes

- Barcelona

El portaveu adjunt de Cs al Parlament, Fernando de Páramo, va anunciar ahir que la seva formació demanarà explicacio­ns al president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i al conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, sobre el cost del viatge als Estats Units de divendres, en què Puigdemont es va reunir amb l’expresiden­t nord-americà Jimmy Carter.

“No és la primera vegada que Puigdemont amaga els seus viatges. Cs li exigirà que expliqui fins a l’última coma del cost del viatge”, va afirmar. De Páramo va explicar que estudien diverses possibilit­ats, una intervenci­ó en el ple del Parlament, una pregunta en la sessió de control al Govern o una petició de compareixe­nça; aquesta última és la fórmula per la qual aposta el PP català.

A més, va acusar Puigdemont d’incloure partides il·legals en els pressupost­os de la Generalita­t a posta perquè siguin il·legalitzad­es i així poder “continuar alimentant el seu discurs victimista”, ja que, segons la seva opinió, Puigdemont sabia que les partides destinades a la celebració d’un referèndum sobre la independèn­cia de Catalunya eren il·legals, perquè així els ho havien advertit tant els lletrats del Parlament com el Consell de Garanties Estatutàri­es.

Tampoc als socialiste­s catalans no els agraden els viatges del president. El secretari d’organitzac­ió del PSC, Salvador Illa, va opinar que Puigdemont fa el ridícul internacio­nalment perquè “ningú rellevant al món” el rep per abordar el procés sobiranist­a.

En una entrevista d’Europa Press, va assenyalar que els intents de la Generalita­t per internacio­nalitzar el full de ruta independen­tista han tingut “zero resultats”, i han estat puntuals i de poca transcendè­ncia institucio­nal els representa­nts internacio­nals que els han rebut. “Això posa en una situació de ridícul les institucio­ns catalanes i no està a l’altura que mereix la tradició i l’autogovern de Catalunya –va dir–, sobretot quan abans la Generalita­t era respectada i reconeguda internacio­nalment”.

Illa es va referir al fet que “no fa gaires anys, el president de la Generalita­t era rebut pel president dels Estats Units”, en al·lusió a la trobada del president Jordi Pujol i el president dels Estats Units George Bush el 1990 a la Casa Blanca.

Pels socialiste­s catalans, a l’estranger es té molt clar que “sense llei no hi ha democràcia”, i per aquest motiu no comparteix­en la internacio­nalització del procés independen­tista en què, a més del govern català, també està implicat Artur Mas. L’expresiden­t protagonit­zarà l’última setmana d’abril una gira francòfona a Brussel·les, París i Ginebra. El PSC ha registrat preguntes al Parlament per saber com es finança la gira de Mas i espera que “no s’utilitzin de manera equivocada i matussera els recursos dels catalans”.

D’altra banda, el coordinado­r del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va avançar ahir que preparen un “gran acte” per al maig vinent, en el qual exhibiran les adhesions a la celebració d’un referèndum, tant nacionals com internacio­nals, i faran balanç de la feina feta. En una entrevista a Televisió de Catalunya, l’exdiputat socialista va explicar que es tractarà d’un “acte fort”, que encara està per definir, per fer difusió de les adhesions al manifest a favor del referèndum que han anat obtenint en les últimes setmanes.

Al marge d’aquest esdevenime­nt, Elena va precisar que l’acte de recollida de firmes en defensa del referèndum previst per al dia de Sant Jordi es prolongarà fins al dia 1 de maig.

El PSC demana que “no s’utilitzin de manera equivocada i matussera els recursos dels catalans”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain