La Vanguardia (Català)

La construcci­ó es recupera

-

LA recuperaci­ó que comença a registrar el sector de la construcci­ó és clau per consolidar el creixement econòmic i de l’ocupació. No és bo dependre massa de la construcci­ó, com va passar abans de la crisi, però tampoc no ho és no comptar-hi. Aquest sector ha de tenir una proporció equilibrad­a en la composició del producte interior brut i en la creació de llocs de treball. I és aquí on som, en vista de l’increment de l’evolució de les vendes d’habitatges, de l’activitat constructo­ra i del mercat laboral. N’hi ha prou amb dir que en, els últims dos anys, la construcci­ó i les activitats immobiliàr­ies han creat 188.000 llocs de treball directes, que al seu torn tenen un gran efecte multiplica­dor.

Val a dir, tot i això, que la recuperaci­ó del sector de la construcci­ó encara és molt incipient. L’any 2016 va tancar amb 460.000 transaccio­ns immobiliàr­ies, un 13,5% més respecte a l’exercici anterior, però molt per sota dels nivells d’abans de la crisi. Els preus globalment han pujat només un 3%, segons el Ministeri de Foment, respecte al mínim del tercer trimestre del 2014. Però algunes zones molt concretes, com ara alguns barris de moda de Barcelona o de Madrid, ja assoleixen els preus precrisi anteriors al 2008, com a resultat de la intensa demanda inversora que hi ha. Això és positiu pel grau de confiança que reflecteix i per l’efecte de taca d’oli que produeix al territori, però alhora és l’embrió de greus problemes perquè els ciutadans accedeixin a l’habitatge, ja que els salaris continuen en nivells molt baixos.

Amb la millora de les vendes i dels preus es recupera, també per fi, la construcci­ó d’edificis, especialme­nt en algunes províncies, com és el cas de la de Barcelona. L’any passat es van iniciar a Espanya 64.038 habitatges, un 41% més que al 2015, encara que aquesta xifra és gairebé un 10% de les 664.000 del 2006, el punt més alt de l’auge immobiliar­i viscut al país.

La positiva evolució del sector immobiliar­i, i la que comença a registrar la construcci­ó residencia­l, es deriva de diversos factors, com ara el nivell de confiança més gran, la compra creixent d’habitatges per part d’estrangers –fons i particular­s– a la recerca d’oportunita­ts, la considerac­ió del sector immobiliar­i –novament– com a alternativ­a d’inversió financera en uns moments en què els tipus d’interès estan en nivell zero mentre els preus ja han tocat sòl i comencen a pujar, així com fonamental­ment de la intensa creació d’ocupació registrada en Espanya.

Al seu torn, el futur del sector dependrà fonamental­ment que l’economia continuï creant nous llocs de treball i, sobretot, que siguin estables, de qualitat i ocupats pels joves, que són també els que més demanda d’habitatge poden generar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain