La Vanguardia (Català)

Unitat per a Catalunya

- Josep Miró i Ardèvol

Sostinc l’evidència que no existeix a Catalunya una majoria suficient que permeti construir un Estat independen­t amb garanties. Afirmo més. Si avui hi hagués un referèndum amb tots els reconeixem­ents, la victòria de la independèn­cia pel 51%, cosa llunyana si ens guiem per les enquestes, seria insuficien­t per construir la república, perquè la seva fragilitat i risc exigirien una cohesió coercitiva i punitiva.

Constato que n’hi ha hagut prou amb què Rajoy formulés unes tardanes i modestes promeses d’invertir en unes infraestru­ctures necessàrie­s per a l’economia espanyola, perquè es desencaden­és una cridòria contrària de centralist­es i progres, només perquè aquella despesa es realitzava a Catalunya. Ni racionalit­at liberal ni punyetes, als catalans ni aigua. Des de Catalunya i davant d’aquest estat de coses s’apel·la a l’amunt i crits del procés, o a la panacea del diàleg. Són dos carrerons sense sortida. Un per estar mancat de força, l’altre per no tenir interlocut­ors. Salvar aquesta situació només és possible si els catalans reconstruï­m la unitat política, i exercim la seva força a Espanya, de bones maneres, de parlamentà­ries maneres.

Aquesta unitat no pot néixer del subjectivi­sme del desig, del “segueix-me a mi”, sinó de les causes objectives que la fan possible: el punt de trobada dels diferents vectors polítics, que per a uns serà el màxim a què poden arribar i per a altres el mínim.

I aquest espai de trobada només pot ser l’“Acuerdo de Programa Común para Cataluña” com a compromís de l’Estat, aprovat al Congrés dels Diputats, perquè amb l’actual correlació de forces els diputats catalans són determinan­ts. Només cal concretar un comú denominado­r raonable. Així l’independen­tisme aconseguei­x enfortir Catalunya i millorar el seu benestar. Els partits oposats al procés demostren que la seva discrepànc­ia no vol dir eludir el bon servei als catalans. El PP ni tan sols hauria de comprometr­e’s. N’hi hauria prou amb què assumís l’acord de la majoria parlamentà­ria alternativ­a. Així podria abordar les solucions sense encabritar una part dels seus. Espanya encarrilar­ia un problema enquistat i de pas racionalit­zaria l’Estat i la seva despesa pública. La política guanyaria en concòrdia i amb això un millor funcioname­nt institucio­nal. Ningú es desdiria del seu horitzó polític.

No estic proposant res estrany, Solidarita­t Catalana va ser molt més. Sou potser menys capaços ara?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain