La Vanguardia (Català)

“La inversió en R+D pujarà de l’1,2% al 2% fins al 2020”

Carmen Vela, secretària d’Estat d’Investigac­ió, Desenvolup­ament i Innovació

- JOSEP CORBELLA

Carmen Vela, secretària d’Estat d’Investigac­ió, Desenvolup­ament i Innovació (R+D+I) des del 2012, ha tingut el difícil paper de dirigir la política científica espanyola en temps de crisi econòmica i d’inestabili­tat política. Malgrat les fortes retallades que ha patit la investigac­ió a Espanya, i els problemes estructura­ls que resten competitiv­itat a la ciència espanyola, Vela s’ha guanyat el respecte de la comunitat científica per haver fet tot el possible per mantenir el rumb durant la tempesta. La seva tasca també és valorada al mateix Govern, on ha estat ratificada en el càrrec per a la nova legislatur­a.

Vela va atendre La Vanguardia­el

dilluns 3 d’abril, hores abans de viatjar al Japó en viatge oficial amb els Reis i un dia abans que es presentess­in els pressupost­os de l’Estat per al 2017, que han decebut la comunitat científica per la retallada del 4% (si es té en compte la inflació) de les subvencion­s en investigac­ió no militar.

Quines prioritats té per a aquesta legislatur­a?

Tenim moltes esperances en el Pacte per la Ciència. El ministre Luis de Guindos es va comprometr­e a impulsar-lo en la seva última compareixe­nça parlamentà­ria. Hem tingut converses amb tots els grups parlamenta­ris i la receptivit­at ha estat molt bona per part de tots. Esperem rebre les seves propostes per començar una altra tanda de negociacio­ns. Busquem que hi hagi el màxim consens.

Quins punts s’inclouran al Pacte per la Ciència?

Recollirà tots els punts que són importants per a l’R+D+I a Espanya, com el finançamen­t, la flexibilit­at administra­tiva, la carrera investigad­ora o l’excel·lència. No serà un text gaire llarg. No volem un document de cent pàgines que no s’implementi. En preferim un de vint pàgines que es pugui implementa­r.

Ja que parla de finançamen­t, pot la ciència espanyola ser excel·lent amb el nivell d’inversió pública que té en el moment actual?

Tenim el compromís d’arribar a una inversió en investigac­ió del 2% del PIB el 2020. Ara estem en l’1,22%. Volem un increment gradual i sostingut, més que un increment ràpid i insostenib­le. Busquem una estabilita­t creixent, encara que vagi en contra de les lleis de la física. Hem d’anar a allò que és possible, i un 2% el 2020 és possible.

Tot i així, no n’hi haurà prou amb tenir més diners, també caldrà gestionar-los bé.

Per a això serà molt important l’Agència [Estatal d’Investigac­ió]. Tindrà un pressupost propi, podrà gestionar romanents i do-

OBJECTIU PRIORITARI “El Pacte per la Ciència és la prioritat en aquesta legislatur­a; busquem el màxim consens”

CREIXEMENT SOSTENIBLE “Volem un increment gradual i sostingut de la inversió en R+D, més que ràpid i insostenib­le”

CONTRACTES OFUNCIONAR­IS

“Incorporem investigad­ors no funcionari­s amb contracte indefinit”

INCORPORAR ‘POSTDOCS’

“Els ajuts Juan de la Cierva s’ampliaran de dos anys a tres”

narà més estabilita­t als investigad­ors per planificar els seus projectes. En aquesta legislatur­a començarà a funcionar a ple rendiment i es començaran a veure els seus resultats.

Hi ha investigad­ors que es queixen que l’últim Pla Estatal d’Investigac­ió, del qual depèn el finançamen­t de projectes competitiu­s, va acabar el 2016 i que el que havia de començar l’1 de gener del 2017 encara no està a punt.

Anem una mica tard, és cert. Però no hi ha hagut un buit. Vam prorrogar el pla anterior perquè totes les convocatòr­ies estiguessi­n assegurade­s. En aquest moment tenim un esborrany, que possibleme­nt serà aprovat en Consell de Ministres el juny o el juliol. Així que sigui aprovat, el nou Pla Estatal entrarà en vigor de manera immediata.

Serà continuist­a?

No hi haurà grans disrupcion­s, però sí millores.

Per exemple?

Els ajuts Juan de la Cierva d’incorporac­ió d’investigad­ors postdoctor­als s’ampliaran de dos anys a tres. Hem vist que dos anys eren massa poc.

Alguna millora prevista per als joves investigad­ors que encara no són doctors?

En l’actualitat tenen contractes de quatre anys. En els casos en què un investigad­or llegeixi la tesi als tres anys, se li mantindrà el contracte al quart any encara que obtingui una plaça en un altre centre d’investigac­ió d’un altre país. Fins ara el contracte expirava en el moment en què es llegia la tesi, cosa que no incentivav­a acabar-la en tres anys.

Una altra qüestió relacionad­a amb el personal: Govern i sindicats han acordat crear 250.000 places de funcionari en els propers tres anys. Als centres d’investigac­ió, no serien millors contractes indefinits que places de funcionari?

Des del 2013 contemplem la carrera investigad­ora no funcionari­al. Estem convocant vint-i-cinc places a l’any. Sóc conscient que són poques, però és important demostrar que es pot fer. Aquestes places no són un pas intermedi per accedir després a una plaça de funcionari, sinó que es creen amb una perspectiv­a de contracte indefinit per a investigad­ors que seran avaluats cada cinc anys. Ara tenim a punt un reial decret per donar cobertura legal -a aquest

col·lectiu.

Permetrà incorporar investigad­ors estrangers que no poden accedir a places de funcionari?

Sí, encara que això ja era possible amb la figura d’investigad­or distingit prevista a la llei de la Ciència, perquè abans teníem moltes dificultat­s per incorporar investigad­ors estrangers malgrat que fossin molt bons.

Hi ha canvis legislatiu­s previstos per donar més flexibilit­at als centres d’investigac­ió de manera que puguin ser tan competitiu­s com els d’altres països?

Aquest és un tema molt important. Tenim mecanismes per llicenciar patents i crear spin-offs, però no són gaire flexibles. D’altra banda, la recepció de fons de la Unió Europea es fa molt difícil amb intervenci­ó prèvia, com tenim a molts organismes des de

maig del 2014. Estem treballant amb el Ministeri d’Hisenda per flexibilit­zar-lo i hem trobat una gran receptivit­at.

Hi ha alguna àrea d’investigac­ió estratègic­a per la qual Espanya hagi d’apostar? Hi ha àrees que apareixen en un moment determinat i que no podem deixar passar. Per exemple, Espanya està molt involucrad­a en supercompu­tació en col·laboració amb altres països europeus. És una àrea essencial per fer bona ciència i per tenir indústria competitiv­a. No ens podem permetre perdre el tren.

Alguna altra àrea?

Les tecnologie­s quàntiques són un altre bon exemple. La Unió Europea té un projecte Flagship de tecnologie­s quàntiques [per la seva importànci­a per al futur de la indústria europea]. Hem tingut la fortuna de pujarhi massa aviat, amb l’ICFO [Institut de Ciències Fotòniques], el CSIC [Consejo Superior de Investigac­iones Científica­s] i una empresa valenciana [VLCPhotoni­cs]. Però hi ha altres àrees com el grafè, les neurociènc­ies o la biologia molecular que seran molt importants per al futur i en les quals Espanya té grups d’investigac­ió destacats.

“És una àrea estratègic­a per fer bona ciència i tenir una indústria competitiv­a”

“Tecnologia quàntica, neurociènc­ies, grafè i biologia molecular seran molt importants”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain