La Vanguardia (Català)

Urgeix eliminar obstacles

- Arcadi Navarro

Els investigad­ors catalans i el Govern de la Generalita­t volen que les polítiques en R+D+I de l’Estat incorporin més criteris de flexibilit­at i un enfocament més competitiu. Urgeix eliminar obstacles burocràtic­s. Es tracta d’avançar cap a la reducció de les fórmules funcionari­als i de l’excessiu intervenci­onisme d’Hisenda. També cal mantenir els compromiso­s en finançamen­t públic, garantint els fons destinats i executant el 100% del pressupost­at.

Creiem que tots aquests ideals del Govern català són coincident­s amb les polítiques que voldria implementa­r la Secretaria d’Estat liderada per Carmen Vela, que és una persona de gran prestigi en l’àmbit científic i que, amb els fets, ha demostrat un tarannà favorable als consensos amplis i a l’afavorimen­t de l’excel·lència.

Més enllà del 2018, entenem que no hi ha d’haver cap problema per mantenir les institucio­ns compartide­s amb l’Estat, com ara el Sincrotró ALBA o el BSC. També haurem de trobar l’encaix dels centres CSIC. Si el procés de transició nacional és relativame­nt curt i ordenat, no suposarà afectacion­s en l’àmbit de la ciència, que té naturalesa veritablem­ent global. La seu de l’EMBL a Barcelona, com a gran instal·lació que comparteix­en desenes d’estats, n’és un exemple, d’aquesta globalitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain