La Vanguardia (Català)

Home, de 50 anys i ric

Perfil del comprador d’òrgans humans que paga uns 170.000 euros a les xarxes il·legals per un ronyó

- CELESTE LÓPEZ

Endinsar-se al món del comerç il·legal d’òrgans és endinsar-se a la part més tenebrosa, insolidàri­a i inhumana de l’ésser humà que un pugui imaginar. I potser, també, la més fàcil d’entendre (tot i que costa): un home necessita un ronyó o un fetge per provar de guanyar anys de vida i el buscarà on sigui, encara que això impliqui que una altra persona en l’extrema pobresa es vegi obligada a lliurar-l’hi malgrat que la seva vida corri un enorme perill. I enmig, una xarxa mafiosa, integrada per desenes de persones, incloenthi metges, que es lucra de les necessitat­s dels altres. Tot això amb l’aquiescènc­ia en molts casos dels governs de torn que miren cap a un altre costat davant la vulneració flagrant dels drets humans. Els diners manen.

S’ha parlat molt de les persones que venen (les més vulnerable­s del planeta, a qui l’únic que els queda per oferir és el seu propi cos), però menys de les que compren, normalment protegides per un compte bancari suculent i el prestigi social. Però qui són? Homes, d’uns 50 anys, residents en algun país de l’Orient Mitjà, com l’Aràbia Saudita o Qatar, o al món occidental i, per descomptat amb diners. La compra d’un òrgan al mercat negre pot assolir els 150.000 dòlars.

Com que aconseguir un òrgan ràpid al seu país d’origen és impossible, bé perquè el seu govern no té desenvolup­ada una xarxa de trasplanta­ments, bé perquè consideren que no és apte per rebre-ho, el pacient ric acudeix al mercat il·legal. Com? En moltes ocasions són els mateixos metges de les clíniques privades els que aconsellen com fer-ho o bé per internet, on hi ha agències que ofereixen aquests serveis. Així de fàcil.

Beatriz Domínguez-Gil, metgessa de l’Organitzac­ió Nacional de Trasplanta­ments (ONT) i una de les expertes internacio­nals més importants­rans de tràfic d’òrgans, aporta aquestes dades en la XIV reunió de coordinado­rs de trasplanta­ments i profession­als de la comunicaci­ó que es va celebrar fa uns dies a Saragossa, en la qual revela el lucratiu negoci del comerç il·legal d’òrgans: dels 170.000 euros que cobren, tot just 5.000 són els que rep el venedor (“això si al final els hi donen o no mor en la intervenci­ó”) i la resta són per a la xarxa. Segons les dades facilitade­s per l’OMS, el 10% dels trasplanta­ments que es fan al món són il·legals. Això podria suposar un trasplanta­ment il·legal cada hora, encara que hi ha els qui assenyalen que la xifra podria ser molt més gran. “Creiem que això és una aproximaci­ó a la baixa”, indica Domínguez-Gil.

Precisamen­t són aquestes màfies contra les quals es dirigeix el Govern d’Israel, que no fa gaire temps era un dels països amb més “compradors” d’òrgans (les companyies d’asseguranc­es reemborsav­en els diners dels qui anaven a l’estranger a trasplanta­r-se perquè així s’estalviave­n la diàlisi, que a llarg termini surt més cara), però el 2008 Israel va prohibir qualsevol pagament per un òrgan, tant al seu territori com a l’exterior.

Sobretot, però, Israel s’ha centrat a perseguir les màfies que ofereixen aquests serveis perquè és l’instrument més eficaç contra el tràfic d’òrgans, tal com assenyala Gilad Erlich, fiscal del districte central, que manté una lluita especial, d’una banda, amb el Govern de Turquia, que a penes controla el tràfic d’òrgans (els seus hospitals realitzen trasplanta­ments d’aquestes caracterís­tiques impunement), i de l’altre, amb les clíniques privades, que han vist en aquesta pràctica una manera de fer diners. La solució la diu Domínguez-Gil: un sistema de salut públic, universal i gratuït i un sistema de donacions i trasplanta­ments basat en la voluntarie­tat i l’altruisme. Espanya n’és l’exemple clar.

Es calcula que cada hora es realitza un trasplanta­ment il·legal al món, encara que la xifra queda curta

 ?? MERCÈ GILI ?? Espanya és dels escassos països del món on és gairebé impossible el tràfic d’òrgans, perquè hi ha un sistema públic i universal
MERCÈ GILI Espanya és dels escassos països del món on és gairebé impossible el tràfic d’òrgans, perquè hi ha un sistema públic i universal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain