La Vanguardia (Català)

Falta més implicació dels llogaters i també dels jutges i fiscals

- MAYKA NAVARRO

Ja no n’hi ha prou amb dir que s’està fent “tot el possible” per frenar els robatoris en habitatges. Cal fer un pas més. I això no depèn només de la policia, dels Mossos d’Esquadra, a Catalunya; també depèn dels llogaters, que han de responsabi­litzar-se més de la seguretat de casa seva, i depèn dels jutges i fiscals, que amb el marc legal actual costa que en ocasions demanin presó preventiva per als arrestats.

L’inspector Jordi Ollé i tots i cadascun dels mossos centrats en aquesta problemàti­ca coneixen bé les dificultat­s que tenen per treballar amb aquest tipus de delinqüènc­ia. “No volem que la gent es pensi que donem excuses. Però som conscients que amb l’actual marc legal hi ha detencions que queden en no-res”.

Ollé es refereix a les desenes de detinguts in fraganti. Des que es van activar els plans per prevenir els robatoris en habitatges, en què participa fins i tot l’helicòpter dels Mossos per dissuadir els lladres a les urbanitzac­ions més aïllades, s’han produït nombrosos arrestos de lladres capturats just en el moment d’entrar o quan acabaven de sortir. “Si se’l deté quan encara no ha entrat és només una temptativa. I si ja ha sortit, i encara que puguem demostrar que aquell anell d’or que porta acaba de ser robat d’aquella casa de la cantonada però no hi ha proves que el lladre hagi estat ell, llavors només se’l pot acusar de receptació”, detalla l’inspector. I, llavors, ni un ni l’altre no entrarà a la presó.

Però molts dels arrestats en les últimes operacions contra bandes organitzad­es continuen empresonat­s. En la més recent els Mossos van treballar juntament amb la Policia i van aconseguir arrestar 18 georgians a qui se’ls va poder atribuir 46 robatoris amb força.

Però de poc servirà tot l’esforç policial, els plans de prevenció i les detencions si els llogaters no es responsabi­litzen més de la seguretat dels seus habitatges. “Hi continua havent gent que surt de casa i només tanca d’un cop de porta”, assegura Ollé. Així s’entén que els tres georgians detinguts la setmana passada a Granollers portessin, com a instrument­al per robar en pisos, estampetes de la verge i un clip del cabell. I hi entraven.

 ?? . ?? Un grup de georgians entraven als pisos amb aquest clip dels cabells
. Un grup de georgians entraven als pisos amb aquest clip dels cabells

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain