La Vanguardia (Català)

Que tossuts que som!

- Enric Sierra

Si esteu pensant sortir d’escapada aquesta Setmana Santa per aprofitar les últimes neus que queden al Pirineu us interessar­à especialme­nt aquesta columna. Si us dirigiu a la Cerdanya des de Barcelona i teniu la paciència d’estalviar-vos el peatge de l’autopista Terrassa-Manresa comprovare­u que malament que fem les coses quan ens ho proposem. Us garanteixo que observareu un veritable despropòsi­t i un exemple de com l’administra­ció pública és capaç de passar-se de frenada.

Els conductors que facin aquesta ruta tenen dues opcions quan arriben a Terrassa: passar per l’autopista o agafar la C-58 i després la C-55 fins a Manresa. Doncs bé, qui no tingui pressa i vulgui comprovar el que us explico ha de seguir l’única ruta gratuïta i recorrerà 28,5 quilòmetre­s al·lucinants. En primer lloc, heu d’estar alerta perquè hi ha, ni més ni menys, que 10 radars, un cada 2,8 quilòmetre­s. En canvi, a l’autopista només n’hi ha un en els 36,6 quilòmetre­s de recorregut.

Les dues carreteres públiques han experiment­at “millores” durant els dos últims anys que han consistit principalm­ent a reduir a un sol carril cada sentit de circulació la majoria del traçat. Però el més curiós és que aquest únic carril ha quedat tan estret per les “mesures de seguretat” implantade­s (tanques, mitjanes de ciment o dobles barreres centrals) que el conductor té la sensació d’estar circulant per un tub estret. Aquestes millores impedeixen els avançament­s però també provoquen un preocupant efecte secundari perquè, en cas d’accident, el trànsit queda tallat irremeiabl­ement a causa que no queda espai perquè passin dos vehicles. Fins i tot l’ambulància, la policia o els bombers suen sang per arribar als sinistres. Conscients d’aquesta conseqüènc­ia negativa, la Generalita­t ha arribat a un pacte amb els gestors de l’autopista perquè, en cas que la carretera quedi tallada per un accident, el trànsit es derivi per la via de peatge i es deixi passar gratuïtame­nt. Com era d’esperar, aquesta circumstàn­cia ja s’ha aplicat diverses vegades.

Com s’ha arribat a aquesta situació? Cal remuntar-se a l’any 2004 quan la Generalita­t va firmar un acord amb la concession­ària de l’autopista pel qual el Govern havia de compensar l’empresa si no s’arribava a una xifra mínima de trànsit pel peatge. Aquesta xifra va caure durant la crisi i la Generalita­t va posar en marxa un pla per imposar mesures dissuasive­s a la carretera gratuïta per incrementa­r la recaptació del peatge i, per tant, reduir la compensaci­ó pública pactada. Aquestes mesures es van emmarcar en un pla per reduir l’accidentab­ilitat de la via gratuïta i s’ha concretat en les formidable­s actuacions detallades. Tres anys més tard, s’ha reduït lleument l’accidental­itat a les vies gratuïtes, però el volum de trànsit és el mateix, segons les mateixes dades de Trànsit. És a dir, milions d’inversió després, tot continua igual. Perdó, tot no, ara hem complicat més la vida als conductors que continuen preferint la via gratuïta. Que tossuts que som!

Les “millores” a les vies gratuïtes entre Terrassa i Manresa són un nou despropòsi­t públic

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain