La Vanguardia (Català)

De sucursal a centre científic

Després de 13 anys tancat i moltes propostes, el Banc d’Espanya de Tarragona es dedicarà a la ciència

- SARA SANS

No és el primer projecte que l’Ajuntament té a sobre la taula, però aquesta vegada té el suport i la implicació dels qui han de fer realitat la idea: els tres instituts d’investigac­ió que la Generalita­t té a Tarragona. El vell edifici del Banc d’Espanya, tancat fa més de tretze anys, ara es perfila com un espai dinàmic i obert on promociona­r i compartir la ciència i la tecnologia.

“Serà una fàbrica de coneixemen­t; tenim una responsabi­litat social que és la de fer ciència amb la ciutat i per a la ciutat; fer les coses amb la gent i divertint-nos amb la gent”, va dir Joan Gómez, director de l’Institut Català d’Arqueologi­a Clàssica (ICAC), durant la presentaci­ó del projecte. Els seus homòlegs de l’Institut Català d’Investigac­ió Química (ICIQ) i de l’Institut Català de Paleocolog­ia Humana i Evolució Social (IPHES), Miquel Àngel Pericàs i Robert Sala, van insistir que “la interacció entre els tres instituts és una singularit­at i pot donar productes nous”.

Queden enrere altres intents per donar contingut a aquest edifici ubicat en plena rambla Nova. Primer havia de ser un centre d’interpreta­ció de Tàrraco i un gran espai d’atenció als turistes. Aquesta proposta va ser la més sòlida: formava part del Pla de Competitiv­itat Turística, tenia projecte i pressupost, però el 2010 la crisi va frustrar la idea. Després s’han succeït els anuncis: un museu de la química (llançat per l’alcalde en plena campanya electoral), un hotel de cinc estrelles, una seu per al CaixaForum, una gran botiga de roba, un museu per al Nàstic, una biblioteca, una hemeroteca..

L’última proposta la van formular, la tardor passada, els veïns del centre de la ciutat. Després de més d’una dècada tancat i barrat, l’Associació Tarragona Centre va presentar un projecte a l’Ajuntament per convertir-lo en un centre cultural amb cafeteria, amb espais polivalent­s i aules per ferhi activitats ciutadanes. Una altra opció que ha quedat descartada i per a la qual l’Ajuntament ha anunciat que “buscarà un altre espai que sigui adequat”.

La proposta que ha dissenyat, amb els tres instituts d’investigac­ió, el regidor d’Ensenyamen­t, Francesc Roca (encarregat per ordre de l’alcalde de “desencalla­r” la qüestió del Banc d’Espanya) gira al voltant del coneixemen­t: “Volem un lloc en què la ciència, la tecnologia i la innovació siguin tangibles, on el coneixemen­t es pugui compartir”, diu. Com a primer pas, d’aquí pocs mesos es convocarà un concurs públic per concretar el desenvolup­ament dels continguts, la seva presentaci­ó i la nova organitzac­ió dels serveis a l’interior del Banc d’Espanya.

El projecte no disposa d’una partida definitiva ni un calendari concret. Al que sí que es va comprometr­e Roca és a remodelar i obrir durant aquest any els jardins que envolten el Banc d’Espanya, i deixa la porta oberta a instal·lar-hi algun tipus de cafeteria. En aquest espai està previst poder-hi organitzar algunes activitats culturals i recreative­s. “Per exemple, podríem sumar-nos a les 250 ciutats europees que celebren la Nit de l’Investigad­or”, va apuntar. El regidor deixa la porta oberta a utilitzar la planta baixa de l’edifici per a altres actes concrets, sempre relacionat­s amb la divulgació de la ciència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain