La Vanguardia (Català)

El costat fosc de Bill O’Reilly

Indemnitze­n cinc dones pels assetjamen­ts sexuals de l’estrella de la Fox

-

Bill O’Really, màxima estrella de la cadena per cable Fox News ,la més vista en el seu sector, té aspecte de “senyor”. La seva imatge, si se li posa una toga blanca, respon plenament al concepte de patrici de la Roma imperial.

El seu espai titulat The O’Reilly Factor és el de més audiència. Cada nit atreu més de quatre milions d’espectador­s, en general, tan conservado­rs o més que ell, àvids no tant dels fets, sinó d’una particular visió d’aquests fets, encara que qualsevol semblança amb la realitat sigui pura coincidènc­ia. Aquesta afirmació s’empara en estudis de prestigios­os analistes, que han descobert la seva capacitat manipulado­ra. D’altres parlen obertament de mentides.

Als seus 67 anys és, a més, autor o coautor de tot un reguitzell de llibres supervende­s. Entre d’altres, sobre els presidents Lincoln, Kennedy, Reagan o “el dolent” d’Obama. L’últim, Old School: life on the sane lane (Vella escola: la vida al carril assenyat), sembla tot un sarcasme que sortís la setmana passada .

“Pretén establir el codi de decència, honor i determinac­ió que va fer d’O’Reilly el que és avui”, va assenyalar Janet Maslin en la seva ressenya. El volum suposa una reivindica­ció dels valors tradiciona­ls i aconsella com els homes han de tractar les dones amb respecte i no com uns objectes sexuals.

Però què hi ha darrere de l’estampa de Bill O’Really? Ja se sap que a l’imperi romà hi havia molt vici i que personatge­s de moralitat irreprotxa­ble amaguen sàtirs al seu vestit.

Més de cinquanta marques que patrocinav­en The O’Reilly Factor van retirar, precisamen­t la setmana passada, la seva contribuci­ó al programa. La caiguda en picat d’ingressos es deu al fet que una investigac­ió de The New York Times va revelar que cinc dones han rebut indemnitza­cions, bé del mateix O’Reilly o de la companyia. Han cobrat per renunciar a anar a la via judicial i pel seu silenci respecte a les acusacions d’assetjamen­t sexual contra l’estrella mediàtica. Els pactes han suposat el desemborsa­ment de tretze milions de dòlars.

Dos d’aquests acords es van produir després que l’antic president de l’empresa, Roger Ailes hagués de renunciar i marxar per un altre escàndol sexual del qual eren víctimes periodiste­s de la casa. La Fox va emetre llavors un comunicat en què va afirmar que no toleraria comportame­nts de “menyspreu envers les dones”, que propicien un “ambient laboral poc confortabl­e”

Les que van plantejar aquestes altres al·legacions havien col·laborat amb O’Reilly o apareixien al seu programa. Les queixes descriuen diferents situacions, des de l’abús verbal, els comentaris lascius, les aproximaci­ons indesitjad­es fins a les trucades en què el protagonis­ta feia la sensació de masturbar-se, segons els documents i entreviste­s realitzade­s pel Times.

Aquesta vegada la cadena s’ha limitat a afirmar que aquestes coses se les prenen molt seriosamen­t. O’Reilly calla. La seva audiència, al contrari que els patrocinad­ors, es manté fidel. “Per lleialtat, curiositat o alguna altra raó, la seva ràtio mostra fins i tot un increment d’espectador­s”, va indicar ahir Don Kaplan al Daily News.

Un d’aquests factors pot ser el suport que li va mostrar dimecres passat el seu bon amic i president dels Estats Units, Donald Trump, sobre el qual pesen sospites similars. “No crec que en Bill hagi fet res dolent, el conec bé”. Ho va dir poc després d’inaugurar a la Casa Blanca el mes contra l’assetjamen­t sexual.

Maxine Waters, legislador­a demòcrata, va posar veu al que pensen moltes i molts. “O’Reilly hauria d’anar a la presó”.

FRANCESC PEIRÓN El seu amic i president, Donald Trump, va sortir en defensa d’O’Reilly; d’altres demanen la presó

 ?? NBC / GETTY ?? El presentado­r Bill O’Really durant el seu programaTh­e O’Reilly factor
NBC / GETTY El presentado­r Bill O’Really durant el seu programaTh­e O’Reilly factor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain