La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Engendrada a partir de l’àpex (busqueu-vos un amic botànic). Estimarà. 2 Símbol de conductor novell. Fer malbé la ronyonada. L’Assemblea que més gent ha tret als carrers, places i carreteres de Catalunya en els últims anys. 3 Gana superlativ­a, amb tendència a acabar fatal. Audicions. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 4 Permisos temporals que un superior dona a un inferior perquè aquest s’absenti de la seva jurisdicci­ó. Tallem la gespa. La més vibrant de l’alfabet. 5 El que fa vi és el primer que es queda sense diploma olímpic. Na Bel quan va per les Castelles. Nom aplicat a la fonollassa groga, emprada per a la captura de peixos mitjançant l’emmetzinam­ent de les aigües. 6 Fortuna pallaresa. Nom comercial i popular del fibrocimen­t que ha resultat molt tòxic.

7 Sofre. Fill de Damasc. Transgredi­a els codis establerts pel cristianis­me.

8 L’Àfrica pobra. Asseca. Mot de comiat. 9 Estat espiritual produït per l’abús del te. Es dirigí. Comença a arribar. 10 Remena el cul. Adorna alguna cosa amb llaços. Sodi social.

11 Mena l’embarcació més precària riu avall. Principi d’identitat. Mar vast. 12 Ésser que pot aixecar el vol en qualsevol moment. Ornament escupit en baix relleu. Ens cal per respirar. 13 Puny d’espasa. Terme botànic a l’entrada de Cincinnati. Dipòsits d’aigua mineral per a ciclistes.

14 Agredir amb el tinter. Inflaria tot saltant per la barca.

VERTICALS 1 Les primeres lletres que escalfes. Totalment impregnada, fins a extrems insuperabl­es. 2 Centúria. Relatiu als eixos. Matèria excrementí­cia. En un tres i no res. 3 Enviats en paquets de trenta dies. Relativa a la regió coxal d’Homer. 4 Pinyol. Vistes des de dalt. Codi moral. 5 Golafre quan té singlot. Que consta de tres peces. Sodi social. 6 Feliç com un camp parisenc. Surten. Principi d’acritud.

7 La primera pregunta de qualsevol examen. Tracte agradable, gens aspre. Acabà. 8 Xopar. Planta herbàcia de tija robusta. A l’entrada de Barcelona.

9 Es dirigí. Proveeixo de pa. El gibó perd un romà. 10 Columna. Escolà que serveix a l’altar. 11 Mulla perquè no mira. Aquesta és de seda. Doni un bany d’àcid als filats. 12 Dues escales de pintor, obertes. Paraula insultant. Reforç sense cap ni peus. 13 Ronda que no vocalitza. Cova platònica que porta un gos cap a Suïssa. Níquel.

14 Posa dos documents l’un al costat de l’altre per veure’n les diferèncie­s. Envolta el cap dels ungits per alguna estranya gràcia. Gosa perdre el cap.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain