La Vanguardia (Català)

De nou a la presó

‘Prison break’ torna vuit anys després amb un Michael Scofield ‘ressuscita­t’ i una altra vegada entre reixes

- FRANCESC PUIG

Com serà el retorn de Prison break? Addictiu i amb trames ben travades com en la seva primera temporada o absolutame­nt desconcert­ant com en els seus últims lliurament­s, en què ja s’havia convertit en una caricatura de si mateixa? El misteri està servit i la resposta es podrà veure a partir d’aquesta nit a la cadena Fox (22.20 hores) amb l’estrena de la que es presenta com a cinquena temporada, vuit anys més tard que s’acabés la sèrie després de quatre temporades en antena (2005-2009).

Que el punt de partida sigui fer tornar al món dels vius el seu protagonis­ta, Michael Scofield, no sembla un bon auguri. Interpreta­t per Wentworth Miller, el personatge central moria en l’últim episodi de la sèrie, però aquell final no ha estat obstacle per comptar amb ell per al nou lliurament. No és el primer ressuscita­t de la ficció: la seva estimada Sara Tancredi (Sarah Wayne Callies) era decapitada en la tercera temporada i tornava amb vida en la quarta, després d’arribar a un acord amb els productors sobre com combinar la feina amb la vida familiar (el 2007 va donar a llum la seva única filla). L’actriu també participa en el nou lliurament, així com gran part del repartimen­t original, com ara Dominic Purcell (Lincoln Burrows), Amaury Nolasco (Fernando Sucre), Robert Knepper (T-Bag), Rockmond Dunbar (C-Note) i Paul Adelstein (Paul Kellerman), entre d’altres.

En els nous episodis, Lincoln Burrows descobreix que el seu germà Michael Scofield no ha mort i, com no podia ser de cap altra manera, es troba atrapat en una perillosa presó del Iemen (encara que s’ha rodat en localitzac­ions del Marroc). Burrows haurà d’organitzar un nou pla de fuga, capgirant el que va ser la primera temporada de la sèrie, en què Scofield va delinquir per forçar la seva entrada a la mateixa presó que el seu germà i organitzar la fugida de tots dos gràcies a un mapa que havia amagat sota els tatuatges del seu cos.

La sèrie, produïda per Fox, una de les més descarrega­des en el seu moment, va ser tot un èxit de públic i de crítica quan es va estrenar el 2005. La ficció era hereva de Perdidos, pel que fa a tenir una trama de continuïta­t vertebrado­ra, i de 24, pel que fa a les dosis d’adrenalina. Amb una trama teixida amb mestria, que unia el tema carcerari amb nombroses i laberíntiq­ues conspiraci­ons, finalitzav­a cada capítol amb un tens cliffhange­r que no donava treva a l’espectador i que es va convertir en la seva marca d’identitat. També ho van ser els seus girs constants de guió, encara que en els dos últims lliurament­s es van convertir en surrealist­es.

La primera temporada de Prison break va superar clarament les expectativ­es i es va convertir en una de ficcions més addictives del moment. Una vegada consumada la fuga de la fictícia presó de Fox River, el segon lliurament es va centrar en la supervivèn­cia dels que fugien de la presó i també va mantenir certa tensió i atenció per part dels espectador­s. El declivi va arribar a partir del tercer any, quan els protagonis­tes van tornar a patir un empresonam­ent, aquesta vegada a la presó de Sona a Panamà, encara que és just reconèixer que aquella temporada va estar marcada per la vaga de guionistes del 2007 i 2008 que, a més, va reduir el nombre d’episodis. La quarta i última temporada estrenada fins ara, amb una trama ja allunyada de la presó i amb els protagonis­tes buscant unes targetes que els havien d’alliberar dels seus càrrecs a manera de macguffin hitchcockn­ià ,nova fer res més que confirmar que Prison break havia estat una sèrie d’una sola temporada (o dues, sent generosos).

Ara, una vegada més, la nostàlgia i la necessitat de recuperar sèries d’èxit del passat perquè surtin amb avantatge davant la gran allau de produccion­s que s’estrenen cada any, ha provocat que la cadena Fox hagi decidit rodar una nova temporada, la cinquena, que en aquesta ocasió constarà només de nou episodis. Quan es rescaten sèries del passat, ningú no recorda que la gran majoria van ser cancel·lades, sobretot en el cas de les nord-americanes, perquè havien perdut el seguiment del públic.

Prison break va aconseguir diverses nominacion­s als Globus d’Or, incloent la candidatur­a com a millor sèrie dramàtica i millor actor protagonis­ta per a Wentworth Miller. Quan es va acabar la sèrie, els seus protagonis­tes van seguir les seves carreres majoritàri­ament en televisió, sobretot el trio protagonis­ta. Sarah Wayne Callies va participar en les primeres temporades de The walking dead donant vida a Lori, la dona de Rick Grimes, mentre que els “germans” (i grans amics) Wentworth Miller i Dominic Purcell van tornar a coincidir a la sèrie de superheroi­s The flash, en què interpreta­ven un parell de brètols malvats. Precisamen­t durant el rodatge d’aquesta sèrie van parlar del passat i va començar a gestar-se la possibilit­at de recuperar Prison break.

La sèrie s’enfronta al repte d’emular l’addicció de la primera temporada o de caure en la caricatura de les últimes

 ?? FOX ?? Wentworth Miller i Dominic Purcell recuperen els personatge­s que els van donar fama ja fa una dècada
FOX Wentworth Miller i Dominic Purcell recuperen els personatge­s que els van donar fama ja fa una dècada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain